ABD Başkanı Donald Trump ile ekibinin Rusya ile ilişkileriyle ilgili yeni bir iddia patlak verdi. Trump’ın en tartışmalı tercihlerinden biri olan, ırkçı geçmişi bulunan Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın henüz senatörken geçen yıl Rus Büyükelçi ile iki kez görüştüğü ileri sürüldü.

Senato’daki onay sürecinde Rusya ile görüşmelere ilişkin sözlü ve yazılı soruları “Ruslarla iletişimden haberdar değilim. Benim iletişimim yok. Hiçbir Rusla temasım yok” diye yanıtlayan Sessions’ın istifası isteniyor. Trump-Rusya bağlantısı hakkında Sessions’ın yetkisinin olmayacağı bağımsız soruşturma talepleri de artıyor.

Flynn istifa etmişti

Henüz başkanlık devir teslimi yapılmamışken yetkisi olmadığı halde Rus elçi ile Rusya’ya yaptırımların kaldırılmasını görüştüğü ortaya çıkınca istifa eden ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn gibi Sessions da baştan beri Trump’ın yanında olan isimlerden. Washington Post (WP) gazetesi, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüştüğü dönemde Sessions’ın Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi ve Trump’ın dış politika danışmanı olduğuna dikkat çekti. Sessions, haziranda Heritage Vakfı’nda konuşma verdiği sırada bir araya geldiği Kislyak’ı eylülde Senato’daki ofisinde ağırlamış ki, bu, iddialara göre Rusya’nın ABD başkanlık seçimi kampanyasına yönelik siber saldırılarının tavan yaptığı döneme denk geliyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Parti vekillerinin lideri Nancy Pelosi, Sessions’ı Senato’da yemin altındayken yalan söylemekle suçlayıp “En üst düzey kanun uygulayıcı olarak istifa etmelidir” çağrısı yaptı. Rusya’nın siber saldırılarını ve Trump ekibiyle bağlantılarını soruşturan FBI ve Adalet Bakanlığı’ndan sorumlu yetkili olduğu için de Sessions’ın çekilmesi talep ediliyor.

Kremlin: Haberimiz yok

Sessions ise Senato’yu yanlış yönlendirmediğini, Kislyak’la rutin görüşmesinin Trump kampanyasıyla ilgisi olmadığından sorularla bağlantılı görmediğini savunarak “Kampanyayı konuşmak için hiçbir Rus yetkiliyle görüşmedim. Suçlamaların içeriğine dair hiçbir fikrim yok. Hepsi yanlış” dedi. Ancak WP’ye göre bu rutin bir görüşme olamaz. Zira gazete, Komite’nin 26 üyesine geçen yıl Rus elçiyle görüşüp görüşmediklerini sordu, cevap veren 20 üyenin hepsi “Hayır” dedi.

CNN de Amerikan istihbarat servislerinin Kislyak’ı Rusya’nın ABD’deki başcasusu olarak gördüğünü duyurdu. Kremlin ise Sessions-Kislyak görüşmesinden haberdar olmadığını savundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr