Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısına Tayland'ın 1964 yılda tahta çıkan kralı Bhumibol'un hayatını kaybetmesi nedeniyle Tayland halkına taziye dileklerini ileterek başladı.


'LAVROV VE KERRY, LOZAN'DA YAPILACAK TOPLANTI İÇİN ÇOK ÇABA HARCADI'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından 15 Ekim'de İsviçre'nin Lozan kentinde yapılacağı açıklanan Suriye konulu uluslararası toplantıya da değinen Zaharova, Lavrov ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin bu toplantının gerçekleşmesi için çok çaba harcadığının altını çizdi. Toplantının ana konusunun Suriye'de ateşkes olacağını kaydeden Zaharova'ya göre, toplantıda Suriye'deki ılımlı muhaliflerin, Fetih el Şam Cephesi (El Kaide'den ayrılmadan önceki adıyla El Nusra) ve bu örgütle bağlantılı terörist gruplardan ayrılması konusu da ele alınacak.

Lozan'daki toplantı, ABD'nin ay başında Rusya ile Suriye müzakerelerini durdurduğunu açıklaması ardından Lavrov ve Kerry'nin bir araya geldiği ilk görüşme olacak. Toplantıya Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin dışişleri bakanlarının da katılması bekleniyor.

Suriye'nin Halep kentindeki durum nedeniyle endişeli olduklarını belirten Zaharova, eski El Nusra'cıların kentteki yerleşim yerlerine ateş açtığını ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya devam ettiğini söyledi. Zaharova ayrıca, Rusya'nın Halep'te insani koridorlar açılmasında ısrarcı olduğunu fakat kentin bazı mahallerine mayın döşenmiş olmasının bunu zorlaştırdığını ekledi.

‘BATI’NIN HALEP HİSTERİSİ TERÖRİST GRUPLARA HİZMET EDİYOR’

Bazı Batılı ülkeleri Halep'teki durumla ilgili medya histerisini körüklemekle de eleştiren Zaharova, Rusya'nın Halep'e her gün insani yardım ulaştırdığına fakat bunun Batı basınında gösterilmediğine dikkat çekti. Batı'nın 'Halep histerisinin' terörist grupların çıkarlarına hizmet ettiğini de kaydeden Zaharova, "Suriye'de Rusya'ya yönelik dostane olmayan eylemlerin hiçbiri cevapsız kalmayacak" ifadelerini kullandı.

'BEYİNLERİ YIKANAN ABD'LİLER RUSYA'NIN BİR TEHDİT OLDUĞUNA İNANIYOR'

Zaharova, "Rusya-ABD ilişkileri konusunda iyi haberler yok. Maalesef Washington, Rusya ile ikili ilişkilerine zarar vermeye devam ediyor. Neredeyse her gün yaptırımların genişletileceğine ilişkin tehditler duyuyoruz" dedi. Beyaz Saray'ın hiçbir kanıt göstermeden Rusya'yı sürekli olarak Demokrat Parti'ye yönelik siber saldırılar ile suçlamaya devam ettiğini belirten Zaharova, "Medyada Rusya karşıtı propaganda öyle bir noktaya geldi ki, kelimenin gerçek anlamıyla beyinleri yıkanan ABD vatandaşları Rusya'nın bir tehdit olduğuna inanıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: Sputnik

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr