ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’den Rakka’nın kurtarılması için Suriyeli Kürtlerin silahlandırılması ve konvansiyonel ABD askerleri konuşlandırılması seçeneğini değerlendirirken plan adeta hayata geçiyor. Pentagon, Amerikan deniz piyadeleri ile Özel Kuvvetler’e bağlı 75. Korucu Alayı’ndan (Army Rangers) 400 askerin Suriye’ye çıkarma yaptığını doğruladı. Washington Post gazetesine göre Rakka’yı kurtarma operasyonunu düzenleyecek güçlere topçu ateşiyle destek verebileceği bir ileri karakol kuran 11’inci Deniz Piyadesi Seferi Birliği’nin amfibi görev gücünün 30-40 km menzilli, 155 mm’lik mermiler atan M777 Howitzerleri var. Silah dağıtımı da yapacaklar. Onlardan önce de Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) kullanan az sayıda deniz piyadesi bölgeye gitmişti. 2016’da Irak’ta Musul’u kurtarma operasyonuna hazırlanılırken de deniz piyadeleri böyle bir ileri karakol kurmuştu.

‘Türkiye’yi tartışıyoruz’

IŞİD’le savaş koalisyonunun sözücü ABD’li albay John Dorrian, deniz piyadelerinin YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye Arap Koalisyonu ile birlikte hareket edeceğini, öncephede rol almayacağını söyledi. Washington Post’a konuşan yetkililer, bunun Trump’tan önce alınmış karar olduğunu, deniz piyadelerinin operasyonun karşılaştığı bir soruna yanıt olduğunu, artık hava şartları ne olursa olsun topçu desteği verilebileceğini aktardı. Ancak gazeteye göre SDG’ye iliştirilen 500’den fazla Özel Kuvvetler askerinin ardından ilk kez konvansiyonel askerlerin gönderilmesi, ABD’nin Suriye stratejisinde bir dönüm noktası ve yeni bir tırmanma eşiği oluşturuyor. Reuters’e konuşan ABD’li yetkililer de Trump’ın Kuveyt’e 1000 askerlik yedek güç konuşlandırmayı değerlendirdiğini, bunun sahada gelişen ani fırsatlar ya da zorluklara hızla yanıt verme esnekliği kazandıracağını söyledi.

Dorrian, zırhlı Stryker araçlarıyla Mınbiç’e konuşlanıp TSK-ÖSO ile SDG arasında adeta tampon bölge oluşturan ABD askerlerinin ise 75. Korucu Alayı olduğunu belirtti. ABD’li albay Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılma ihtimalini “Hem askeri hem diplomatik düzeyde hala tartışılıyor. Türkiye’nin rolüne açık olduğumuzu hep söyledik ve mantıklı bir sonuca varmak için görüşmelere devam edeceğiz” diye değerlendirdi. Reuters’a konuşan Kamışlı’daki Kürt yetkili Aldar Xelil ise “Son olaylar Washington’ın Ankara’ya ‘bek, senin limitlerin bu’ dediğini, Amerikalıların kararlarını verdiğini gösteriyor” dedi. Eninde sonunda ABD’nin PYD/YPG’yi sadece askeri değil siyasi muhatap da almak zorunda kalacağını savunan Xelil, “En mantıklısı, etnisite, dine değil de coğrafyaya dayanan federal çözüm” dedi.

Rus askerinde tartışmalı arma

YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Mınbiç Askeri Konseyi’nin TSK-ÖSO saldırısını durdurmak için Rusya ve Suriye hükümetiyle yaptığı anlaşma hayata geçiyor. Rusya ve Suriye hükümeti güçleri Mınbiç’in batısındaki Arima bölgesinde kontrolü devraldı. Zırhlı araçlarla bölgeye giden Rusya ve Suriye askerleri, Mınbiç Askeri Konseyi üyeleriyle birlikte müzik eşliğinde oynarken görüntülendi. Suriye hükümetine yakın Al Masdar gazetesi de Mınbiç Askeri Konseyi arması takmış Rus askerlerinin fotoğraflarını yayımladı. Daha önce ABD askerlerinin YPG arması takmış halde görüntülenmesi Ankara ile Washington arasında diplomatik kriz çıkarmıştı.

‘ÖSO’DAN TOP ATEŞİ’ İDDİASI

TSK-ÖSO kontrolündeki bölgenin sınırında olan Mınbiç’in Kur Huyuk, Kurt Veyran, El Bughaz, Ebu Hayc ve Cubb El Hamra köylerini Rusya özel kuvvetleri ve Suriye ordusuna devreden SDG’nin bölgeden çekildiği kaydedildi. Ancak dün Al Masdar sitesi, Kur Huyuk, El Bughaz, Ebu Hayc ve Cubb El Hamra’ya konuşlu Suriye ordusunun sınır muhafızlarının TSK-ÖSO’nun topçu saldırısına uğradığını, 8 Suriye askerinin öldüğünü, onlarca askerin yaralandığını duyurdu. Yaralı askerlerin fotoğraflarını da yayımlayan Al Masdar, “Türkiye’nin IŞİD’le savaş adı altında aslında IŞİD’e saldıran güçleri hedef aldığı” iddiasında bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr