Suriyeli Kürtlerin Rojava yönetimi, bölgedeki yerleşimlerin Arapça isimlerini kaldırıp Kürtçe isimleri yürürlüğe sokuyor. Rojava yönetimi, Baas rejiminin Kürt yerleşim isimlerini Araplaştırması sürecini tersine çevirdiklerini savunuyor. AFP’ye göre bölgedeki köy ve kasabaların Arapça resmi kayıtlı isimlerinin, halk arasında kullanılmaya devam eden Kürtçe karşılıklarıyla değiştirilmesine başlandı.

Arapça parantezde

Haseke Özerk Belediyeler Komisyonu Eşbaşkanı Joseph Lahdo, “Köylere yeni isimler vermiyoruz. Onlara orijinal ve tarihsel isimlerini iade ediyoruz” dedi. Lahdo, haritalarda bundan böyle Kürtçe yer isimlerinin yanına parantez içinde Arapça karşılıklarının yazılacağını belirtti. Arapça Şacra iken Kürtçe Çoldara olan köy de bunlardan biri. Haseke’nin batısındaki köyün sakini Abdulrahman Hawas Hemno “Çoldara, Kürtçede ‘ağaçlarla çevrili düzlük’ anlamına gelir. Bu, köyümüzün 1962 yılında Suriye hükümeti tarafından, Arapça’da ‘ağaç’ anwlamına gelen Şacra olarak değiştirilmesinden önce kullanılan ismiydi” dedi. Çoldara’ya giden yollardaki tabelalar da değiştirildi ve tüm yer isimleri Latin ve Arap harfleriyle Kürtçe yazıldı.

‘Bizim için zafer’

Araştırmacı Zohrab Kado, Suriye’de 3 milyon nüfusa sahip Kürtlerin kendi dillerini konuşmaları, öğrenmeleri ve milli bayramlarını kutlamasının yıllarca Baas rejimi tarafından engellendiğini anlattı. Kado, “Bu uygulamalar masum dewğildi. Araplaştırma bir plandı” diyerek, Derek kentinin adının 1957 yılında modern ordunun kurucusu Adnan el Maliki’nin anısına Malikiye olarak değiştirilmesi örneğini verdi. 1978- 98 arasında Haseke bölgesinde 500 köyün isminin değiştirildiğini söyledi.

Suriye savaşı yüzünden 2012’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın askerlerini çekmesiyle Rojava’da Kürtçe başat dil oldu. Amude kentinde artık “Emisa Hejar” yazılı tabelası olan dükkanında kuruyemiş satabilen Adnan Hoşi “Dükkânımızın adını Kürtçe yazabilmek bizim için bir zafer” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr