AKP’ye yakın Cengiz Holding’in Artvin Cerattepe bölgesinde çıkarmak istediği bakır ve altın madenine verilen ÇED onayının iptali için açılan davaya, pazartesi sabah Rize İdare Mahkemesi’nde devam edilecek.

751 kişi ve 30’un üzerinde siyasi parti, meslek örgütünün müdahil olduğu Türkiye’nin en büyük çevre davasının karar duruşması öncesi, Artvinlilerin kente girmesine izin verilmeyeceği  belirtiliyor. Rize Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, otobüslerle Artvin’den çıkan yurttaşların önünü Fındıklı’da keseceği ve davaya müdahil olmayanların kente girmesini engelleyeceği bildiriliyor.

Rize Valiliği ve emniyet müdürlüğü yetkilileriyle sorunun aşılması için görüşmeye çalıştıklarını bildiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Duruşmayı izlemek her yurttaşın anayasal hakkı. Arkadaşlarımıza izin verilmezse, hukuka güven duygumuz dibe vuracak” dedi.

ÇED’in iptali için dava açanlar arasında CHP, MHP, Saadet Partisi, esnaf birlikleri gibi farklı görüşlere sahip bir çok kurum olduğunu da anımsatarak, “Daha önceki duruşmalara da toplu halde gittik ve hiçbir sorun çıkmadı” diye konuştu.
 
KARALAMA KAMPANYASI
 
Duruşma öncesi Yeşil Artvin Derneği ve madene karşı çıkanlar hakkında karalama kampanyası başlatıldığını da bildiren Karahan, şöyle konuştu:

“Mücadelemizi türlü yöntemlerle engelleyemeyenler, pislik yapmaya devam ediyor. Rize’deki duruşmayı izlemek için araca, otobüse ihtiyacı olanlar için afişler hazırlamış, bunlara da 3 arkadaşımızın telefonunu yazmıştık. Telefonlara sürekli, ‘Siz vatan hainisiniz, insanları niye oraya topluyorsunuz?’ gibi tehditlerle hakaret içeren çağrılar gelmeye başladı. Biz de bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca yerel gazetelerde aleyhimize haberler yaptırılıyor. Ancak hiçbiri bizi yıldıramaz. Yaşam alanımızı savunma kararlılığımız sürüyor. Gelebilecek herkesi pazartesi sabah saat 09.00’da Rize İdare Mahkemesi’ne bekliyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr