Reuters’ın haberine göre, ABD’nin Virginia eyaletindeki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda görevli bit Türk subay iltica başvurusunda bulundu.

ABD’li kaynaklar söz konusu Türk askerin ismi ya da rütbesi hakkında bilgi vermezken, Türkiye’nin Washington büyükelçiliğinden bir görevli, Tümamiral Mustafa Uğurlu’nun geçtiğimiz ay hakkında çıkarılan gözaltı kararı sonrası yetkililerle irtibata geçmediğini söyledi.

‘22 TEMMUZ’DAN BU YANA HİÇ KİMSE UĞURLU’DAN HABER ALMADI’

Kimliği gizli kalması şartıyla konuşan ve “22 Temmuz günü nişanlarını ve kimliğini üsse bıraktı ve o zamandan bu yana kimse ondan herhangi bir şey duymadı” diyen Türk yetkili, iltica talebi iddialarından da haberinin olmadığını belirtti.

Türk yetkili ayrıca, daha düşük rütbeli iki görevlinin de ABD’den Türkiye’ye geri çağrıldığını belirtti. Yetkili, "Fakat onlar için gözaltı kararı yok. Biri geri döndü, diğeri de yakın zamanda geri dönecek" dedi.

‘TÜRKİYE HAKKINDAKİ SORULARI TÜRKİYE’YE SORUN’

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise konu hakkında yorum yapmayı reddederek, Türk askeri personeli hakkındaki soruların Türkiye’ye sorulmasını istedi.

Öte yandan ABD Deniz Kuvvetleri’nde Kıdemli Yüzbaşı Karen Eifert, “Türkiye’nin İslam Devleti ile mücadelede önemli katkılar yapan değerli bir NATO üyesi olduğunu belirtmek istiyoruz” dedi ve herhangi bir sığınma isteği hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bir başka NATO yetkilisi ise Türkiye’nin son dönemlerde askerlere yönelik operasyonlarının, NATO operasyonları üzerinde bir etkisinin olmadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz’daki darbe girişiminden kısa süre önce, İzmir’deki gizli bilgi ve belge bulundurma davası soruşturmasında sahte delil üretilmesi suçuna karıştığı ve fişleme yaptığı suçlamasıyla Uğurlu hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Türk basını, Uğurlu’nun, Türkiye’ye dönmesi ve ifadesini vermesi yönünde kendisine yapılan tebligata cevap vermediğini bildirmişti. 28 Temmuz’da yapılan Yüksek Askeri Şura’da Uğurlu hakkında ihraç kararı verilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr