Tecavüz, çocuğa karşı cinsel istismar ve 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişki suçlarından hapis cezasına çarptırılanlara yönelik çokça tartışılan “kimyasal hadım” yürürlüğe girdi. Buna göre, verilen sağlık raporu doğrultusunda cinsel suçlardan hüküm giyenlerin ayakta veya yatarak ilaçla veya ilaçsız cinsel istekleri azaltılacak veya yok edilecek. Bunun için hükümlünün onayı aranmayacak.

Cinsel suçlardan hüküm giyen bir kişi hakkında, cezaevinde bulunduğu veya koşullu serbest kaldığı sürede hangi tedavi yöntemlerine ve yükümlülüklere başvurulacağına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı, infaz hâkimliğine başvuruda bulunacak.

Tıbbi tedaviye karar verilmeden önce hükümlü, bulunduğu kurum tarafından sağlık kurulu raporu almak için ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile üroloji veya endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı hekimler bulunan Sağlık Bakanlığı hastanelerine sevk edilecek. Bu raporda, kişi hakkında tıbbi tedaviye gerek olup olmadığı, gerek varsa hangi yöntemin uygulanacağı belirtilecek. Gelen rapor doğrultusunda tıbbi tedavi uygulanıp uygulanmayacağına infaz hâkimliği karar verecek.

6 ayda bir kontrol

Tedavi hakkındaki bilgiler 6 ayda bir sağlık kurumundan istenecek. Süresi içinde başvurmadığı veya tedaviye uymadığı tespit edilen hükümlüler hakkında işlem yapılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr