Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskısıyla Başbakanlığı ve AKP Genel Başkanlığını bırakma kararı almak zorunda kalan ve siyasi yaşamına milletvekili olarak devam edeceğini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, soluğu memleketi ve seçim bölgesi Konya’da aldı. Veda konuşmasında yüzde 73.9 oy aldığı hemşerilerinden “kimseye sitem etmemesini” isteyen Davutoğlu, cuma namazını burada kıldı. Kabine ve Meclis grubu Davutoğlu’nun Konya seyahatine destek vermedi.

Konyalılar ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “cumhurbaşkanı onun önünü kesti. Oy yok ona. Tayyip Erdoğan nasıl geldi, Erbakan’ın kucağında geldi” ifadeleri ile protesto etti. Polis protestoyu hak görüp müdahale etmedi. Daha önce her hafta cuma namazını bir ilde kılma kararı alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, koltuğu bırakma kararını aldıktan sonra bundan vazgeçmedi. Davutoğlu, AKP’nin olağanüstü kongresi için geri sayımın başladığı ilk gün, dün, memleketi Konya’ya geldi.

Kefen yerine pelerin

Davutoğlu’nu Konya’da bir grup Konyalı karşıladı. Sabah saatlerinde Konya Havalimanında Davutoğlu’nu bekleyen Konyalıların sırtlarına üzerinde Başbakan’ın fotoğrafının olduğu pelerinler geçirmesi dikkat çekti. Konyalılar Başbakanlığı döneminde Tayyip Erdoğan’ı beyaz kefenler giyerek karşılamıştı. Bine yakın Konyalı yurttaş, Davutoğlu’nu, “Dik dur eğilme, Konya seninle”, “ Konya hocasının yanında”, “reis bizim, hoca bizim” sloganları attı. Yurttaşların, “Erdoğan liderimiz, Davutoğlu değerimiz” pankartları taşıdıkları görüldü.

Üç cümlelik açıklama

Davutoğlu parti otobüsü üzerinden kısa bir sesleniş yaptı. Davutoğlu üç cümlelik açıklamasında, “Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim eğlesin. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Allah’a emanet olun” mesajı verdi.

Pankart, bayrak yok

Seçim öncesi tüm illerdeki mitinglerde görülmeye alışılan parti teşkilatları tarafından kent meydanlarına asılan pankartların veya flamaların hiçbirinin asılmadığı görüldü. Davutoğlu’nun programı boyunca Konyalıların Türk bayrakları veya parti bayrakları taşımadıkları görüldü. Konya Gençlik Kolları’nın camiye davet paylaşımlarında ise “Sayın Ahmet Davutoğlu Hocamızı karşılama töreni ve Kapu Cami’nde kılınacak Cuma namazına davetlisiniz” denilmesi ancak “Başbakan” ifadesinin kullanılmaması dikkat çekti.

Kabine gelmedi

Ankara’dan, Davutoğlu’nun yanında gelen kadronun zayıf olduğu görüldü. Davutoğlu’nu yanında kabineden sadece Karaman milletvekili Lütfi Elvan vardı. Konya milletvekilleri Davutoğlu’nun yanında yer alırken, Konya dışından sadece danışman vekillerin Konya’ya geldiği görüldü. Koltuğu Erdoğan’dan devraldığında tüm bakanlar ve Cumhurbaşkanı ile Hacıbayram Camisinde namaz kılan Davutoğlu, Konya’da ‘refik’sizdi. Davutoğlu cuma namazının ardından Mevlana Türbesi’ni ziyaret etti, burada dua etti. Daha sonra da Şems-i Tebrizi Türbesi’nde dua etti. Ardından da baba eve Taşkent’e geçti.

'Oy yok Erdoğan'a'

Davutoğlu, cuma namazını Kapu Camisi’nde kıldı. Davutoğlu caminin içindeyken halk dışarıda bekledi. Bu sırada bazı protesto sesleri yükseldi. Korumalar ve gazeteciler seslerini yükseltenlerin yanına koştu. Konyalılardan bazılarının, “Tayyip Erdoğan nasıl geldi. Erbakan’ın kucağında geldi. Bundan sonra oy yok ona. Cumhurbaşkanı onun önünü kesti. Akıl erdiremedik” demesi dikkat çekti.

Polis hak verdi

Davutoğlu camiden çıkmak üzereyken de bu yönde protestolar devam etti. Bunun üzerine polisler yurttaşları müdahale ederek susturmaya yöneldi. Bu sırada bir polis amirinin, “müdahale etme, tepkilerini gösterecekler” talimatını verdiği duyuldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr