Duruşma öncesi açıklama yapan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül,"Biz OHAL altında yaşıyoruz ama bizim davamız OHAL'den önceydi. Türkiye'de basın ifade özgürlüğü ve gazetecilerin adliye mesaileri bir süre önce başlamıştı ve bugün daha da sıkılaşarak devam ediyor. Bizim bugünkü dava üzerinde söylersem adına ne denirse densin bu bir gazetecilik davasıdır, gazeteciliğin yargılanmasıdır. Bugün bir sürü gazeteci burada yargılanıyor bunların son bulması gerekir. Gazeteciler  bir an önce adliyeden, gözaltından, hapishanelerden çıkarılıp kendi işlerini yapmalıdırlar. Gazeteciler artık haber olmamalı haber yapmalıdırlar" dedi.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı da Erdem Gül'e destek olmak için yaptığı açıklamada, "Yargılanan gazetecilik değil demokrasi" dedi. 

DAVA BAŞLAMADAN GİZLİLİK KARARI VERİLDİ 

Dava daha başlanmadan mahkeme tarafından gizlilik kararı verildi.

Davanın geçmişi

Adana’da Ocak 2014’te durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberleri nedeniyle gazetemiz eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül 92 gün tutuklu kalmıştı. 6 Mayıs tarihli karar duruşmasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan Dündar’a 5 yıl 10 ay, Gül’e ise 5 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme Dündar ve Gül’e yöneltilen “darbeye teşebbüs” suçundan beraate hükmederken, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasına ilişkin ise dosyanın ayrılarak başka bir dosya numarası üzerinden yürütülmesine karar vermişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr