Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasında yürütülen sığınmacı krizinin çözümüne yönelik görüşmelerde, Türkiye’nin AB üyeliğinin gündemde olmadığını açıkladı. AB liderler zirvesi öncesinde parlamentoda açıklamalarda bulunan Merkel, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci görüşmelerinin ucu açık olarak yürütülebileceğine vurgu yaparak,”Şu anda üyelik gerçekten gündemde yok” dedi.

Sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye ile önemli bir noktaya gelindiğini kaydeden Angela Merkel, Türkiye’nin Haziran ayından itibaren istediği vize muafiyetinin şartlara bağlı olduğunu söyledi. “Çözülmesi gereken çok konu var. Bunların yerine getirildiğini görmek istiyoruz” diyen Merkel, insan hakları ve basın özgürlüğü konularında da indirim yapılmayacağının altını çizdi.

"Türkiye’nin taleplerini anlayışla karşılıyorum"

Türkiye’nin 2,7 milyon sığınmacıyı barındırma konusunda gösterdiği çabayı öven Merkel, “Bu ne kadar takdir edilse az” dedi. Türkiye’nin sığınmacı sorunun çözümü konusunda AB’den beklentilerini anlayışla karşıladığını belirten Merkel, işbirliğinde verme-alma meselesi, beklentilerin dengelenmesi ve uzlaşmanın önemli olduğunu söyledi.

AB ülkelerine eleştiri

Sığınmacı sorunun çözümü konusunda AB ülkeleri arasında birlik sağlanamamış olmasını eleştiren Merkel, 500 milyon nüfusa sahip 28 üyeli AB’nin sığınmacıların yükünü paylaşamamasının üzücü olduğunu kaydetti.

Son günlerde Balkan güzergahının kapatılması nedeniyle azalan sığınmacı sayısının aldatıcı olduğuna da vurgu yapan Merkel, Yunanistan’daki durumun sürdürülebilir olmadığını, Avrupa’nın yağmurdan kaçarken doluya tutulabileceğini dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr