Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Geri Kabul Anlaşması doğrultusunda sığınmacıların Çeşme'ye ve Dikili'ye gelmelerinin bir zorunluluk olduğunun farkında olduklarını söyledi. Sığınmacıların bölgede kalıcı olmamasını, en kısa sürede ülkelerine dönmelerini ya da oluşturulan kamplarda konuşlandırılmalarını beklediklerini anlatan İşler şöyle konuştu:

"Bu dönemde ilk turist kafilesini beklerken, turist karşılamaya hazırlanırken sığınmacı karşılar hale geldik. Yunanistan adalarını boşaltıyor turizme hazırlıyor, biz kıyılarımızı sığınmacılarla dolduruyoruz. Burada bir çelişki var. Kıyılarımızın, Ege turizminin nerede olduğunun göstergesi olan bu durumun, çalışanların ve esnafın imkanlarını azaltmasından endişeliyiz. Terör kaygısıyla son derece kaotik ve sıkıntılı günlerden geçiren turizmci kar etmek bir yana, ekmeğini nasıl kazanacağını düşünmektedir. Çeşme ve Dikili'nin sığınmacı kampları ile anılması bölge turizmini olumsuz etkileyecektir."



SOSYAL PATLAMA VE TERÖR ENDİŞESİ

Yaşam kültürü farklı insanların bir arada yaşamalarının güçlüğünü herkesin bildiğini anlatan ETİK Başkanı Mehmet İşler, sığınmacıların bölgede kalıcı olmasının yaratabileceği olumsuzluklara dikkat çekerken de şunları söyledi:

"Sorunun insani boyutunu elbette göz ardı edemeyiz. Sığınmacıların gelişinin kaçınılmaz, geri kabulünün anlaşmadan doğan bir zorunluluk olduğunu biliyoruz. Demografik yapının değişmesi beraberinde bazı sorunları getirebilecek, sosyal patlamalara yol açabilecektir. Bölgemizde terör tohumlarının atılmasından, terörün yuvalanmasından endişeliyiz. Sığınmacıların turizm bölgelerinde uzun süre konuşlandırılmayacağını umuyoruz. Aksi halde Ege turizmi bundan olumsuz etkilenecektir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr