Türkiye'de ilkokula başlama yaşının erkene çekilmesiyle bu durumun ekstra bir risk yarattığını belirten Yrd. Doç Dr. Öngel, 'hiperaktivite' teşhisi konulan çocuklara verilen ilaçların da büyük tehlike yarattığını iddia etti. Yrd. Doç Dr. Üstün Öngel, "Hastalık dedikleri bu, 'olgunlaşma sorunu' için çocuklara kokaine benzer yüksek riskli ilaçların verildiği de düşünüldüğünde çocuklarımızı bekleyen tehlike vahim boyutlara ulaşıyor. Bu ilaçların kalp yetmezliği, madde bağımlılığı, çocukların kısa kalması gibi çok ciddi riskleri olduğu bilinmesine rağmen, Türkiye'de her yıl artan bir kullanımı söz konusu. 2003'te 8 bin çocuğa verilirken, 2011'de 100 bin çocuğa, 2015'te ise 150 bin çocuğa bu ilaçlar veriliyor" dedi.

HİPERAKTİVİTE HASTALIĞI YOK

'Hiperaktivite' diye adlandırılan belirtilerin bir hastalık olmadığını, bunun şımartma ve dengesiz disiplin gibi ebeveyn hatalarından kaynaklanan bir 'olgunlaşma problemi' olduğunu savunan Öngel, şöyle konuştu:

"Tayvan araştırması çok önemli; çocuksu, hatta bebeksi davranan çocukların olgunlaşma problemi yaşadığı aşikar. Şimdi benim neredeyse yirmi yıldır vurguladığım olgunlaşma problemi, sadece Tayvan'dan değil, İran'dan, Japonya'dan, İsveç'ten gelen yeni araştırma sonuçları ile de destekleniyor. Problemin ortaya çıkış sürecinde ve çözümünde, yine benim yıllardır savunduğum şekilde ebeveynin sorumluluğu vurgulanıyor. Danışmanlık ve Klinik Psikoloji Dergisi'nde yakın zamanda yayımlanan İsveç araştırmasında, sadece ebeveynleri eğiterek problemin nasıl çözüme kavuşturulduğu kanıtlanıyor. Türkiye'de ise giderek ilaç çılgınlığı yaşanıyor. Bir an önce çocuklara yapılan bu kötülüğe bir son verilmeli ve çocukların sorunlarının en büyük kaynağı olan ebeveynler eğitilmeli. Çocukların olgunlaşmasını sağlamak için izlenecek yol çok basittir ve uyumlu bir çalışma ile üç dört ayda sonuç alınır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr