Trabzonspor-Fenerbahçe maçında bir taraftarın çizgi hakemi Volkan Bayarslan'ı darp etmesinin ardından tatil edilen karşılaşma için spor yazarları neler dedi? 

Bak futbolu kirleten kardeşim (Rüştü Reçber - Hürriyet)
Sahaya giren, futbol sevmeyen kardeşim... Yaptığın hareket ne Volkan Bayarslan'a ne Trabzonsporlu futbolculara ne Trabzon halkına ne de Fenerbahçeli futbolcularaydı. Yaptığın hareket ülkemiz futbolunun maalesef dünya futbolunda oluşturacağı yaradır. Ve görünen o ki bu yarayı sarmak zor olacak.

 

Çakalın biri! (Ahmet Çakar - Sabah)

Trabzon halkına ve Trabzonspor camiasına saygım olmasa "Bu takımı ligden atın diyeceğim" ama dilim varmıyor... Son yıllara bakın; bütün sportmenlik dışı olaylar genelde Trabzon'da yaşanıyor... 2013-14 sezonunda yine bir Trabzon- Fenerbahçe maçı yarım kalmıştı. İlk yarı hakemler rehin alındı, soyunma odasında mahsur kaldılar ve maalesef şehrin valisi bile bu olayda gerekli müdahaleyi tam anlamıyla yapamadı.

Peki dün gece Trabzon'da neler oldu? Maçı Trabzonspor'un hocası yönetse bu karşılaşma yine 4-0 olurdu... Hatta Trabzonspor PAF takımla çıksa belki de Trabzon A Takımı'ndan daha iyi mücadele ederdi, Fenerbahçe maçı güle oynaya 4-0 yapmış, bitime 3-4 dakika var, birden tel örgüler yıkılıyor, çakalın biri sahaya atlayıp, çizgi hakemini tekme tokat dövüp yere yatırıyor ve hala vurmaya devam ediyor. Kabahat, Türkiye Futbol Federasyonu'nda... Rehin alma olayında hiçbir şey yapmadınız. Hakemler onurlu bir duruş sergilemediler ve maalesef dün gece tam anlamıyla şamar oğlanına döndürüldüler. Eğer dün geceki olaylar, hele hele hakemin tekme tokat dövüldüğü olaylar bir UEFA ya da FIFA maçında yaşansa Trabzonspor, 5 yıl men cezası alırdı. Peki şimdi ne olacak? 3-5 maç saha kapatma, 50 bin lira filan para cezası, sağduyu çağrıları, ahlar-vahlar ve olay kapanacak.

 

TFF dava açmalı (Uğur Meleke - Hürriyet)
Bir kez daha futbol öldü, terörün çirkin yüzü çıktı ortaya. Bayarslan’a saldıran o teröristleri bırakın statlara almak, sokaklara özgürce bırakmak doğru mu sizce? TFF, Bayarslan’a saldıranlara dava açmalı kesinlikle. Sahada hiçbir gerilim yokken, sporcular son derece dostane bir iş çıkarmışken, medeni bir maç oynanmışken bunların yaşanması acı.

 

Bağıra bağıra geldi (Erman Toroğlu - Sabah)

Yardımcı hakem Volkan Bayarslan'ın dövülmesinin sebebi hakem Bülent Yıldırım'dır. Tribündeki tellerin yıkıldığını görüyorsun, çağırırsın hakemlerini yanına tedbir aldırırsın. İçinden ne diyor o biliyor musun? "Seyirciyi sen tahrik ettin" derler, sonra maçı bana yıkarlar!

İyi sana yıkmadılar ama orada armut gibi bıraktın yardımcını... Kafasını, gözünü yardılar. Maçın yarıda kaldığı belli, sen yardımcıların gelmeden içeri kaçıyorsun. Yardımcı hakemlerini beklesene! Sen horozsun, onlar tavuk... Kümese onlardan önce nasıl girersin! Bırakır eve giderim!

Olay belli çıkacak, maç zaten 4-0 olmuş. Bakarsın tehlike var, sahaya girenler var, oyunu durdurursun. Amirini çağırırsın. "Beyler buraya hat çekmezseniz maçı devam ettirmem" dersin. Hakemlere de "Gelin buraya" dersin. İnsanın sağlığı hakemden kıymetli mi? Ama benim hakemlerimden birisinin kafasına F.Bahçe'nin stadında 6 tane dikiş atıldı soyunma odasında, ama maçı oynattı. Hatta şu anda hakem dağıtıyor. F.Bahçe-G.Saray maçı idare edilmeden olmazmış. Bal gibi olur. Bırakır eve giderim, başkası yönetir. Bak bakalım bir daha yapabiliyorlar mı?

BU DÖVÜLME OLAYI BÜLENT YILDIRIM'IN ESERİDİR Armut gibi duruyor! Bu yardımcı hakemin dövülme olayı var ya Bülent Yıldırım'ın eseridir! Bağıra bağıra geldi. Diyorum ki faciaya gidiyor. Sahanın içinde siviller var. Polisler öteki tarafta. Hakemin dayak yediği yerde bir önlem alınmamış. Yazık! O çizgi hakemi armut gibi duruyor orada. Başlarım maçına ya! Çekerim hakemlerimi orta sahaya, "Beyler burada güvenlik önlemini alın, devam edelim" derim. Haa taşkınlık mı yapıyorlar? Çeker giderim içeriye, banane ya! Bu dayağı yedirmem hakemime! Ama Bülent Yıldırım hepsinden önce kaçıyor içeriye... Bu olaylar yüzde yüz güvenlik zaafiyetidir. Kimse kusura bakmasın bu olaylar Trabzon Emniyet Müdürü'nün eseridir. Bu takım kurşunlanmış, bu takım bilmem ne olmuş, bu takımın her maçı olay. Orada tehlikedeki adam çizgi hakemi... Onunla seyirci arasına 5 tane polis koyamadınız mı? Evet, hakeme yapılan saldırı son derece çirkin. Bunun neticesi ne olmalı? Bu seyirci okkalı bir ceza almalı. Ama şunu da unutmayalım; Futbolda son dört yıldır yaşananlar, sorumsuz beyanatlar verenlerin, kendini imparator görenlerin, basın toplantısında ukalalık yapanların sonucudur.

Yarım kalmadı, Trabzon bitti (Ercan Güven - Milliyet)
Karadeniz’in doğusundan İstanbul Boğazı’nın ilk boğumuna manifesto gibi bir mesaj yolladı Fenerbahçe: “Trabzonspor sana dedim, Beşiktaş sen dinle”! Evet... Bakmayın maçın resmen bitmediğine... Bırakmadı yarışı sarı-lacivertliler. Liderle farkı bir galibiyete indirdiler. Biten Trabzonspor! Fenerbahçe’ninki ise büyük “hüner”!.. Ama bu skorda, hocasıyla, takımıyla, taraftarıyla Trabzonspor’un hakkını da yememek lazım!

Trabzonspor’un geçmiş kadroları, apoletleri, zaferleri futbol tarihimizde sonsuza dek duracak ve bir gün mutlaka en az onlar kadar büyük harflerle yenileri yazılacak ama üç büyüklere kök söktürdüğü o devirde, hamsi sürüleri kendiliğinden atlardı sandala be... Ne o balıklar kaldı bugün, ne de Karadenizli usta avcılar. Tarihi tekrarlamak için güç lazım; şiddet değil. Oysa ne yapıyor Trabzonspor? Tribünüyle, taraftarıyla, medyasıyla takımı gerdikçe geriyor, bu da en başta Fenerbahçe, üç büyüklerin tümüne yarıyor. Ondan sonra rakip kaleciye fırlatılan ayakkabı tekleri, yerinden sökülen tribün telleri, polis kordonundaki rakipler, saldırıya uğrayan hakemler, sahaya giren tırlatmış gençler. Hazmedemediğin futbolu yeme kardeşim.

Tribün desteği, dolduruşa getirilmiş tribünle olmaz. Önce durum tespiti yapacaksınız kendi kendinize. Olanca çıplaklığı ile paylaşacaksınız. Bu gerçeği atlar, insanları gazlarsanız, Fenerbahçe karşılaşmasını Hami Mandıralı gibi “sezonu kurtaracak maç” ilan ederseniz ve dahi “kazanacaksak bari farklı olsun” diye elinizdeki malzemenin en ofansifini tercih ederseniz, Fenerbahçe de elindeki yeteneklerle orta sahayı otobana çevirir, her girdiği pozisyonu gole çevirir... Ümitlendirilip ümidi kırılan adamlar delirir.

 

Rezalet (Lütfü Özel - Vatan)
Maçla, futbolla ya da sporla ilgili söylenebilecek bütün iyi niyetli sözleri, beklentileri bir kere daha Avni Aker’in çimlerine gömdü adı taraftar olarak anılan bir takım holiganlar. Holigan bile denmez. Arkası dönük ve gelenden habersiz birine arkadan saldırmak hiçbir insani tanımlamayla ifade bulmaz. Bunlar, delikanlı, haklı, diğer herkes rezil, utanmaz öyle mi? Ama suç tribünlerde mi tamamen gerçekten? Sadri Şener, İbrahim Bey, eserinizdir, gurur duyabilirsiniz. Bilmiş bilmiş konuşup, tahrik edip beceriksizliğiniz, günü ama daha çok kendinizi kurtarma derdinizin sonucudur bu. Yazık ve yazıklar olsun! İki, Hami Mandıralı maçın mana ve önemini oynanmadan yapıverdi. F.Bahçe maçını kazanmak demek sezonu kurtarmak demekmiş. İki gün önce Başkan tarafından görevinin sona erdiği açıklanan teknik adama göre “yen, tamam”mış!

 

Yazık, ayıp (İskender Günen - Sabah)
Lige çıktığı günden beri her iki takım arasında rekabet var. Fakat son yıllarda her iki takım arasında yapılan maçlarda Trabzonspor kendi tarihine yakışmayan sonuçlar alıyor. Dün de gerçek anlamda alınan sonuç Trabzonspor için büyük bir çöküş olarak sorgulanmalı. Bu çöküş nasıl durdurulabilir, öncelikle yeniden yapılanmanın somut adımları atılmalıdır. Yoksa her geçen gün kendi gerçeğinin dışına doğru giden ve sıradan görüntülerin bile olmadığı bir takımla karşı karşıya kalabiliriz.Bunları yazarken tüm bunların önüne geçen olaylar yaşandı.

Maç bitmeden ortalığı karıştıran bazı Trabzonspor taraftarları, ne yapmak istiyorlar, anlamak olası değil. Daha maç başlamadan rakip oyuncuya hareketler de vardı. Ardından maçın sonu yaklaşırken sahaya girip oyunun yarıda kalmasına sebep oldular... Kimse kusura bakmasın ama bu kişiler, bu takımın taraftarı olmamalılar... Gerçek taraftar kendi takımına zarar vermez. Bu arada dünkü görüntüden sonra şunu da belirtmeliyiz: Salih Dursun hakeme kırmızı kart gösterdikten sonra yapılan ve Trabzonspor oyuncusuna yakışmayan bu olaydan sonra onu haklı bulanlar, dünkü tablonun oluşmasında pay sahibidir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr