Ümraniye’ye bağlı Tepeüstü Mahallesi’nde tapuları için eylem yapan mahalle halkı, polis şiddetine maruz kaldı. “Sayın Cumhurbaşkanımız, söz verdiğiniz üzere tapularımızı istiyoruz” pankartını açan yaklaşık 100 kişilik gruba polis müdahale etti. Gösteri yapan yurttaşlara biber gazı sıkan ve şiddet uygulayan polis, CHP Gençlik Kolları Başkanı Mertcan Arslan, CHP Gençlik Kolları Üyesi Yalçın Özdemir, CHP Tepeüstü Temsilcisi Gülcan Yılmaz ile iki kişiyi de gözaltına aldı. CHP’li gençlere müdahale eden polis, bu sırada Gençlik Koları Üyesi Yalçın Özdemir’in kolunu kırdı.

“BİZ DE AK PARTİ’YE OY VERDİK’’

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre bir süre yerde feryat ederek yatan Özdemir’e ilk müdahaleyi mahalle halkı yaptı. Halk polise tepki gösterdi. Bazı vatandaşların, “Biz AK Parti’ye oy verdik. Bu vatanın evladı değil miyiz? Niye bunu yapıyorsunuz? Bize nasıl vurursunuz?” diye tepki gösterdiği görüldü. Gözaltına alınarak karakola götürülen bir gencin de “Ben AK Partiliyim” dediği duyuldu.Öte yandan, kolu kıralan CHP’li Yalçın Özdemir’i evinde ziyaret eden ve geçmiş olsun dileğinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, polisin tutumuna tepki gösterdi. TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Yarkadaş, “Hak aramak adeta suç haline getirildi. OHAL’in arkasına sığınarak her şeyi yapabileceklerini sanıyorlar” dedi.

‘TAPU SÖZÜNÜZÜ TUTUN’

Yalçın Özdemir’in, polis şiddetine maruz kalarak kolunun kırıldığını söyleyen Yarkadaş, şöyle konuştu:

Ümraniye Tepeüstü Mahallesi sakinlerine, 16 Nisan referandumundan önce AKP’li Belediye Başkanı Hasan Can tarafından tapu sözü verildi. AKP’li Can, mahalleye gelerek ‘Sandıktan Evet’i çıkarın, tapularınızı cumhurbaşkanı bizzat dağıtacak’ dedi. 16 Nisan’ın üzerinden iki ay geçti; tapular ortada yok. AKP’ye oy veren bir grup yurttaş, tapularını istemek için gösteri düzenliyor. Bizim partililerimiz de destek veriyor. Gösteri yerinde ‘Sayın cumhurbaşkanımız oy alırken tapu sözü verdiniz. Tapularımızı istiyoruz’ yazılı bir pankart açılıyor.

DEHŞET ANLARI

Polisin bir süre sonra olay yerine geldiğini ve açıklamayı yarıda kestirdiğini belirten Yarkadaş, “Bir anda biber gazı sıkmaya, şiddet kullanmaya başlıyorlar. Olay yerinde CHP Ümraniye İlçe Başkanımız Cafer Aktürk de var… O da polisi durdurmaya çalışıyor. Bu sırada CHP Ümraniye Gençlik Kolları Üyesi Yalçın Özdemir’in kolunu kırıyorlar. Yalçın bir süre yerde yatıyor; feryat ediyor’’ dedi.

GÖSTERİCİLER ŞAŞKINLIĞA UĞRADI

CHP Gençlik Kolları Başkanı Mertcan Arslan, Tepeüstü Mahallesi Temsilcisi Gülcan Yılmaz ve  mahalle halkından iki kişinin daha gözaltına alındığını belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:“Mahalle halkı polisin tutumu karşısında şaşkınlığa uğruyor. Çünkü etkinliğe gelenlerin yüzde doksanı AKP’ye oy vermiş… Olan bitene anlam veremiyorlar. Hatta şaşkınlıklarını ‘Biz AK Parti’e oy verdik, ne yapıyorsunuz?’ diyerek dile getiriyorlar. Gözaltına alınan diğer iki kişi de polis aracına bindirilirken ‘Biz AK Parti’ye oy verdik, bu vatanın evladı değil miyiz?’ tepkisini gösteriyor. Polis ise beş kişiyi karakola götürüyor. Ve bu insanlar gerekçesiz bir biçimde saatlerce karakolda tutuluyor. Arkadaşlarımıza şikayetçi olmamaları yönünde ricada bulunuyor polisler.”

‘OHAL’İN ARKASINA SIĞINIYORLAR’

Polisin son dönemde Türkiye’nin dört bir yanında hak arama eylemlerine karşı çok sert bir tutum aldığını belirten Yarkadaş, “OHAL’in arkasına sığınan AKP iktidarı ve kolluk güçleri, her türlü hak arama eylemini, biber gazı, cop ve şiddetle bastırıyor” dedi.Birkaç gün önce İdil Kültür Merkezi’nden gözaltına alınan Birgül Varan’ın saçlarının polis tarafından koparıldığını hatırlatan Yarkadaş, “Bu konuyu TBMM gündemine taşıdım. TBMM İnsan Hakları Komisyonu polislerin hakkında suç duyurusunda bulundu. Kolu kırılan Yalçın Özdemir’in davasını da takip edecek sorumlulardan yargı önünde hesap soracağız” dedi.

‘’DEMOKRASİYİ KATLEDİYORSUNUZ’’

AKP iktidarına da seslenen Yarkadaş, “Hak arama eylemlerine karşı şiddet uygulamayın. Hak arayana karşı şiddet, demokrasiyi katletmektir. Tapusunu isteyen ve size oy veren yurttaşlardan bile korkuyorsunuz. Bu psikoloji ile Türkiye’yi yönetemezsiniz” diye konuştu.

‘’İŞKENCE SOKAĞA TAŞTI’’

İşkencenin sokağa taştığını da dile getiren Yarkadaş, “İşini isteyene dayak atılıyor. Tapusunu isteyene biber gazı sıkılıyor. Türkiye nefes alamaz hale getiriliyor. Sorunları çözemeyen iktidar, çareyi şiddette ve işkence uygulatmakta görüyor. Bu zavallılığın göstergesi,  acizliğin ifadesidir” dedi. Yarkadaş, konuyu TBMM gündemine taşıdığını ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru öngergesi verdiğini de açıkladı. CHP’li vekil, kolu kırılan Yalçın Özdemir’in fotoğraflarını Başbakan’a yolladığını da ifade etti.

ÖZDEMİR: “HALKIN HAKKINI İSTEDİM’’

Polis tarafından kolu kırılan CHP’li Yalçın Özdemir ise “Tapusunu isteyenlere destek olduğum için kolumu kırdılar. Polisleri şikayet ettim. Saatlerce karakolda kaldım. Hakkını arayan insanlara karşı gösterilen tavrı kınıyorum” die konuştu. Özdemir’in ailesi de çocuklarının yanında olduklarını ifade etti. Kaynak: Polis CHP'li gencin kolunu kırdı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr