Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Eylül ayı ’Perakende Satış Hacim Endeksi’ni açıkladı. Buna göre; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,8 azalırken, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1,9 arttı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 10,2 azalırken, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 2,6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,4, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 3,7, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 4,7 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,0 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,0 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları ise yüzde 3,2 azaldı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,8, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 2,1, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 14,7 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 2,0, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 3,2 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Aynı ayda otomotiv yakıtı satışları yüzde 6,0 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,0 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 9,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 8,7 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,6 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciro ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,1 arttı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr