İsveç basınında yayımlanan haberlere göre, iki ülke arasındaki anlaşma 36 adet savaş uçağı alımını içeriyor.

Geçtiğimiz hafta başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri Katar’la diplomatik ilişkilerini ‘teröre destek olması’ ve ‘Körfez ülkelerinin içişlerine karıştığı’ nedeiyle kestiklerini açıklamışlar, Katarlı 12 kuruluş ile aralarında Müslüman Kardeşler Örgütü manevi lideri Yusuf Kadarawi’nin de bulunduğu 59 kişiyi terör listesine almışlardı.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump ta Cuma günü yaptığı açıklamada Katar’ı üst düzeyde terörizme destek olmakla suçlamıştı.

60 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

 ABD tarafı, anlaşmayla, ‘ülkede 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlanacağını’ açıkladı. Anlaşmanın “bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı” da ifade edildi. Anlaşma geçen yıl Kongre’de onaylanmıştı.

 KARŞILIKLI GÜVENE YATIRIM

 ABD Savunma Bakanlığı da “Anlaşmanın Katar’ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı” vurgulandı.

 KRİZİN ORTASINDA GELDİ

 Anlaşma, bazı Arap ülkelerinin Katar’a yönelik 5 Haziran’da diplomatik ve ekonomik abluka uygulamasının ardından geldi. ABD Başkanı Donald Trump da körfezdeki krize ilişkin yaptığı açıklamalarda Katar’a abluka uygulayan ülkelerin adımlarını desteklemişti. Trump, Doha yönetimini “terör örgütlerine finansman sağlamakla” suçlamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr