Şerif’i kızı mı etkiliyor?

Kimilerine göre Navaz Şerif’in liberalleşme yönünde attığı adımların arkasında 42 yaşındaki kızı Meryem var. Başbakanın “daha ilerici, daha iyi eğitimli ve daha çok okuyan” kızından etkilendiği söyleniyor. Aktif bir Twitter kullanıcısı olan Meryem Şerif, babasının partisindeki halefi olarak görülüyor.

Cihatçılara verdiği desteğin geri tepmesiyle ünlenen Pakistan’da değişim rüzgârları esiyor. ABD’nin Washington Post gazetesine göre, muhafazakâr kökenlerden gelen Başbakan Navaz Şerif ihtiyatlı adımlarla ülkesini “liberalleştiriyor.”

Şerif’in geçen yıl kasımda yaptığı bir konuşmada “yeni, daha liberal Pakistan” çağrısı yapması, ülkenin güçlü ulemasını şoka uğratmıştı. Yardımcıları Şerif’in Batılılaşmayı kastetmediğini savunarak ortalığı yatıştırsa da hükümetin bu yılki icraatları İslamcıları fena kızdırdı. Ocakta İslam karşıtı videolar içerdiği gerekçesiyle YouTube’a getirilen 3 yıllık erişim yasağı kalktı.

Evlilik yaşı girişimi

Ardından iktidar partisinden bir vekil, evlenme yaşını 16’dan 18’e yükseltme teklifi verdi. Şeriata aykırı bulunduğu için teklifini geri çeken vekil “İlerici girişimlerimiz sürecek” dedi. Hükümetin en cesur kararı ise, 2011’de koruması olduğu Pencap valisi Salman Taseer’i dine hakaret yasalarını eleştirdiği için katleden ve İslamcıların kahramanına dönüşen Mümtaz Kadri’nin geçen hafta gerçekleşen idamını durdurmamak oldu.

Kırsaldaki seçmen ve dindarlardan aldığı oylarla 2013’te üçüncü kez başbakan olan 66 yaşındaki Şerif’in, alkol satışı ya da eşcinsel evliliği serbest bırakacak kadar ileri gideceğine kimse ihtimal vermiyor. Çoğunluk, başbakanın “tamamen duygusal” sebeplerle liberalleştiğini düşünüyor. Zira Pakistan’ın zayıf ekonomisi, Çin’den gelecek 64 milyar dolar yatırıma bel bağladı. Ticaretle Talibanlaşma bir arada yürümüyor, deniyor.

‘Devirebiliriz’

İslamcı kesim devrilebileceği tehditleri savursa da, başbakanı aşırılıkçılara yeterince baskı yapmamakla eleştirenler de var. Partisinden bir yetkili ise “Başbakan Batı filmleri izliyor, müzik dinliyor, kadınlarla tokalaşıyor. Hıristiyanlara, Ahmedilere ve Hindulara saygı duyuyor. Buna liberallik diyorlarsa, varsın öyle olsun” diyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr