Günlükleri Ergenekon kumpasına bahane yapılan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında başlayan operasyonlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sözcü gazetesinden Özlem Gürses'e konuşan Özden Örnek, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'nun yargılanmasına şaşırmayacağını söyledi ve ekledi: Bence yargılanmaları lazımdır. Bunu böyle yazabilirsiniz.

Özden Örnek'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

– 15 Temmuz gecesinde neredeydiniz?

Evde film seyrediyordum. Oğlum aradı İstanbul'dan “Baba, acayip şeyler oluyor” dedi. Tam o sırada bir iki isim geçti televizyonda, onları görünce dedim ki “Bu darbe ve imamın darbesi.”

– Bilinen, beklenen bir şey miydi FETÖ darbesi?

Fethullah'ın 1980'li yıllardan beri bir iktidar hırsı var. O zamanlar söylemiş zaten; “Adliye, Harbiye ve Mülkiye.” Bir nevi misyonerlik görevi üstlenmişler, Türkiye'yi İslami bir devlet haline getirmek istiyorlar.

(...)

– Gülen müstakil bir adam mı, arkasında “üst akıl” var mı?

Gülen'in bu işe adanmış ve çok eğitimli bir ekibi olduğunu düşünüyorum. Üst akıl meselesine gelince; CIA kastediliyor bundan. Ben kuvvet komutanıyken, 2004 yılı Ocak ayında bir dosya geldi. Washington'da bir düşünce kuruluşunun tertiplediği seminerin kitapçığı. Konu, “Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika.” Bunların arasında Türkiye de var. Seminerin sonuç bildirgesi şu: “Bu ülkelerin tümünde bir rejim değişikliğine ihtiyaç var ve buna başlayalım.” İyi de nasıl olacak bu rejim değişikliği? Seminerde o da konuşulmuş; “Yerel güçleri kullanacağız” demişler. Türkiye'de kullanılacak “yerel güç”ün ne olduğu da açıkça ifade edilmiş “Fethullah Gülen Hareketi.” Bakın, yıl 2004. Her şey bu kadar açık. Ben bu kitapçığı görevdeki her makama bildirdim.

– Türkiye bunu daha fazla demokrasiyle çözebilir miydi?

O kadar önemli bir soru ki bu! TSK'nın içinde diyelim ki 10 bin Fethullahçı var. Bunu öğrendikten sonra temizlemek zor! Yapacağınız iş ne? O rakamı 10 bine getirtmemek. Bir aslan çıktı; Nuh Mete Yüksel, Gülen hareketinin terörle yargılanması gerektiğini söyleyen o iddianameyi yazdı. Ne oldu peki? Yüksel, bir kasetle davayı bırakmak zorunda kaldı, hiçbir siyasetçi de arkasında durmadı. İlk kaset kumpasıdır işte bu. Sonra Baykal, MHP… Hep aynı yöntem. Zaman geçtikçe FETÖ iyice yerleşti. 2006 yılında da AKP hükümetinin yaptığı bir yasa değişikliği ile Gülen, o soruşturmadan beraat etti!

(...)

– Davutoğlu ya da Gül yargılanırsa şaşırır mısınız?

Hiç şaşırmam! Ve bence yargılanmaları lazımdır. Bunu böyle yazabilirsiniz.

Özden Örnek'in açıklamalarının tamamını okumak için tıklayın.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr