Otizm merkezlerine ilişkin de başvuruların bulunduğu raporda, otizimli çocuklara kötü muamelenin en çok yatılısı bulunan merkezlerde meydana geldiği ve bu pansiyonların ruhsatsız olarak faaliyet göstermeleri nedeniyle denetlenemediği iddiası dikkat çekti. İlgili kurumlar ise hak ihlallerini ağırlıklı olarak reddetti.

TİHK’e 2015 yılı içinde posta, faks, telefon gibi yollarla toplam 715 başvuru yapıldı. Rapordan göze çarpanlar şöyle:

* Mahpus başvurularının yaklaşık yüzde 50’si sağlıkla ilgili.

* Mahpus muayenesinde elleri kelepçeli muayene ile muayene sırasında güvenlik görevlilerin dışarı çıkarılmaması sorunlarının devam ettiğinden yakınıldı. Bazı başvurucular, doktorun verdiği diyet listesine uygun yemek verilmemesine ilişkin şikâyette bulundu.

* Mahpusların başvurularındaki en yaygın kötü muamele iddiası çıplak arama oldu. Kimi, çıplak aramaya direnildiği için darp edildiklerini de iddia etti.

* Ceza ve tutukevleri aleyhine kuruma yapılan başvuruların sayısı geçen yıla göre yüzde 78 arttı. Aleyhine başvuru yapılan kurum ve kişiler sırasıyla şöyle: “Ceza ve Tutukevleri, Özel hukuk gerçek ve tüzel kişiler, Adliye, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, belediyeler, SGK, üniversiteler, askeri makamlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı...”

Gönderme merkezine 502 başvuru

TİHK’ne gelen 715 başvurunun dışında Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezi’ndeki sığınmacılar hakkında 502 başvuru daha yapıldı. Başvurularda, barınanlara merkeze ilk geldiklerinde ülkelerine geri dönmeye gönüllü olduklarına dair belge imzalatıldığı, bu kişilerin hukuka aykırı olarak tutuldukları, avukatları ve aileleriyle görüşmelerine izin verilmediği, telefon haklarının kullandırılmadığı iddia edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr