Yeni MEB yasası ile ÖSYM’nin yapacağı sınavlarda adaylara değerlendirme dışı soru sorulabilecek. Bu sorular ile yine yeni yasayla birlikte sınavlarda uygulanacak soru kategorilendirmesi için soru tiplerinin zorluk derecelendirmesi yapılacak. Önümüzdeki dönemde ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda soruların kolay ve zor olarak, düşük ve yüksek puan üstünden değerlendirilmesi öngörülüyor. Benzer soru türlerini kategorilendirip ayırt edici özelliklerini belirlemek içinse ÖSYM’nin merkezi sınavlarında adaylara puanlama dışı bırakılacak sorular sorulacak.

Bu soruları cevaplamak isteyen adaylara sınavlarda ek süre verilecek, ama hangi sorunun değerlendirme dışı olacağı soruları cevaplayan adaylara da söylenmeyecek.

Uygulanması zor

Fen Bilimleri Temel Liseleri Rehberlik koordinatörü Cihan Yeşilyurt, bu uygulamanın pratikte mümkün olamayacağını söyleyerek şöyle konuştu; “ÖSYM, yargı kararları gereği bütün soruları sınavlardan hemen sonra kamuoyu ile paylaşmak durumunda. Dolayısı ile herkesin gördüğü sorularla ‘bireyselleştirilmiş sınav’ yapması ölçme ve değerlendirmeye aykırı olur.”

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Mustafa Özcan ise “Bir soruyu herkes biliyorsa bir değeri yoktur, kimse bilmiyorsa da aynı şekilde. Ayırt edici bir özelliği olmalı. Bu uygulamaya pedagojik açıdan karşı çıkmak pek doğru olmaz. Sınav sorularının daha iyi olması için düşünülmüş bir uygulama” dedi.

Biyometrik doğrulama dönemi

Sınavlardaki diğer değişiklikler ise şöyle;

* Sınav soru ve cevapları güvenli elektronik ortama aktarıldıktan sonra ilgili kâğıtlar imha edilebilecek.

* Mahkeme herhangi bir soruyu iptal ettiğinde, soru değerleri yeniden hesaplanacak. İptal edilen soru değerlendirme dışı bırakılacak.

* Sınav güvenliği için biyometrik doğrulama verileri kullanılacak. Herhangi bir anormallik görülen adaya yeniden sınav yapılabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr