Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ÖSO militanlarıyla birlikte 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı harekâtı 8. günü geride bıraktı. ABD’nin arabuluculuğuyla Türkiye ile YPG öncülügündeki Demokratik Suriye Güçleri arasında sağlandığı belirtilen ateşkesin ardından Mınbiç ve çevresinde sessizlik hâkim. Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO’nun bölgede bir hareketliliğinin olmadığı, YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin de Cerablus’un 20 kilometre kadar güneyinden geçen ve Mınbiç ile arada doğal bir sınır oluşturan Sacur Suyu’nun güneyinde çekildikleri bölgede durdukları belirtiliyor. Cerablus’un batısında IŞİD’e yönelik operasyonda ise çatışmalar yaşandığı ifade ediliyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre önceki akşam Cerablus’un batısındaki Bozöyük, Zuğara ve Kındıra köyleri arasında bir tankın vurulmasıyla 3 askerin yaralandığı saldırının ardından bölge savaş uçakları ve obüs toplarıyla bombalandı.

Sınıra sevkıyat sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, Cerablus’un batısından itibaren toprak mevzileri güçlendirmeye nöbet kulübelerini kurşun geçirmez kulübelerle değiştirmeye başladı. Türkiye sınırında da hareketlilik ve güvenlik önlemleri sürdürülüyor. Önceki geceden itibaren Gaziantep ve Diyarbakır’dan sevk edilen tank ve zırhlı araçlar da Karkamş’ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarına konuşlandırıldı. Tank ve zırhlı araçlar dün sabah saatlerinde ise bulundukları bölgeden çıkarak, sınıra yönlendirildi. Cerablus ilçe merkezi ve Türkiye sınırına yakın noktalarda IŞİD militanlarınca daha önce döşenmiş olan mayın ve patlayıcıların imhası da sürüyor.

Barzani Türkiye ile ortak

ANF’ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise Türkiye’nin Cerablus operasyonunu eleştirerek, “Türkiye politikalarının merkezinde Kürt karşıtlığı var. DAİŞ’in (IŞİD) yapamadığını kendisi yapmak istiyor. Ancak Türkiye, Suriye bataklığında saplanacak. Bugün Rojava’da Türkiye sınırının büyük bölümünü kontrol ediyoruz. Hiçbir kurşun sıkılmış mı, tehlike sinyali var mı? Yok. Ama bütün bunlara rağmen bildiklerini okudular. Şimdi’de Cerablus’a saldırıyorlar. Bütün planları boşa çıkmasına rağmen hâlâ yanlışta ısrar ediyorlar” dedi. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Cerablus operasyonundan hemen önce Ankara’ya yaptığı ziyarete değinen Müslim, “Bu ziyaret ve görüşme çok talihsizdi. Bana göre tablo gösteriyor ki, Mesud Barzani de ortaktır. Kendi halkına karşı insanın düşmanıyla bu kadar açık hareket etmesi çok kötü bir şeydir. Olmamasını temenni ederdik” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr