Irak Ordusu ve Peşmerge tarafından ABD liderliğindeki koalisyonun desteğiyle Musul’a yönelik başlatılacak kara harekâtı öncesi Musul çevresine Irak ordusu ve Peşmerge’nin sevkıyatı sürüyor. IŞİD ise kente yığınak yapmaya devam ediyor. Operasyona ne zaman başlanacağına Irak hükümetinin karar vereceği belirtirken, operasyonun çarşamba günü başlayacağı gelen bilgiler arasında.

Musul’a askeri sevkıyat

Irak Ordusu öncülüğünde, ABD liderliğindeki koalisyonun desteği ve Kürt bölgesindeki Peşmergelerin de katılımıyla başlaması beklenen, kapsamlı Musul harekâtı öncesinde, kentin çevresine askeri sevkıyat sürüyor. Irak Ordusu’nun özel polis birlikleri ile terörle mücadele unsurları, Musul çevresinde, harekâtla ilgili olarak pozisyon almaya devam ediyor. Operasyona Irak ordusuna bağlı 15 ve 17’nci taburlar, Anti Terör, Irak polisi 5’inci birliği ve yerel polisler de katılacak. Musul çevresine Peşmergelerin de takviyesi sürüyor. Duhok, Kerkük, Tuzhurmatu ve Süleymaniye’deki karargâhlardan peşmergeler Musul’a gönderiliyor.

IŞİD’in 3 hendeği

Musul’da ise IŞİD’in çevreden ve Suriye’den kente yığınak yapığı belirtiliyor. Buna göre IŞİD Musul operasyonu öncesi kentin çevresinde 3 savunma koridoru oluşturdu. Musul’un çevresini üç ayrı hendekle çeviren IŞİD, bunlardan dış çeperde olanı ham petrol ile doldurulup, önceki gece ateşe verdi. Diğer hendeklerin ise silahlı unsurlar ve bombalarla tahkim edildiği belirtildi. Rudaw’a konuşan bir Musullu, IŞİD’in daha önce sigara içme sakal kesme, yasaklı kıyafetleri giyme gibi suçmlardan tutukladığı onlarca örgüt üyesini savaştırmak için serbest bıraktığını söyledi. ABD medyasına konuşan bazı Musullular ise IŞİD’in yaralı militanlarını Rakka’ya göndermeye karar verdiğini anlattı. Haberde, 2 ay boyunca IŞİD’in hapishanelerinde kalan bir örgüt üyesinin “Örgüt üyeleri Musul’da bir tünel ağı kurmuş ve bu tüneller üzerinde çalışıyorlar. Tüneller motorsikletlerin geçebileceği genişlikte yapılmış. Bu şekilde köylerden Musul’a geçişler kolaylaştırılacak” ifadelerine yer verildi. Irak Hava Kuvvetleri, Musul operasyonu öncesinde cumartesi gecesi şehre binlerce broşür dağıtarak, IŞİD’le girilecek çatışmalar öncesi bölge sakinlerine uyarıda bulundu. Koalisyona ait savaş uçakları tarafından Musul’daki IŞİD hedefleri de vuruldu.

‘Kararı Irak verir’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta IŞİD’in elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılmasına ilişkin operasyonun henüz topyekûn başlamadığını belirtti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da “Musul’un özgürleştirilmesi, Irak ordusunun bir planıdır ve Irak hükümetinin DEAŞ’ı kesin olarak yenmek için seçtiği bir zamanda başlayacak” açıklamasını kullandı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin, ilgili tüm taraflara operasyonun başlangıç gününü bildirdiği kaydedildi. Resmi olmayan bilgilere göre IŞİD’e yönelik kapsamlı operasyon, çarşamba günü sabahın ilk saatlerinde başlayacak.

IŞİD'DEN MİLİTANLARA 'İNFAZ' FETVASI

IŞİD Musul’da halkı tehdit etmeye başladı. IŞİD, kaçma teşebbüsünde bulunan örgüt üyeleri için infaz emri verdi. Kürt haber kaynaklarında yayımlanan örgüte ait bir belgede, IŞİD sorumlularına, “cepheleri boşaltmayı düşünen ya da kaçmayı planlayan her örgüt üyesinin öldürülmesinde tereddüt etmemeleri” talimatı gönderildiği belirtildi. IŞİD’in fetva veren “onay komisyonu” tarafından çıkarılan 5 maddelik belgede, örgüt üyelerinin moral ve motivasyonunu bozan kişilerin, derdest ya da gerekirse infaz edilmesi istendi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr