İstanbul Şişli’de iki hafta önce, yeni bir güzellik salonu açıldı. Adı, Studio-4. Burada yalnızca saç kesimi ve makyaj yapılmıyor. Örselenmiş ruhunuz, çiğnenmiş gururunuz da tamir ediliyor. Mekânın kapıları tüm kadınlara açık. Hizmet almanın şartı ise içeri adım atarken, bütün önyargıları dışarıda bırakabilmek. Mekânın sahibi Afet Devran, trans kadın olarak bütün zorluklara rağmen başardı.

Kaderi eline almak

Uzun süre işsiz kalınca, seks işçiliği yapmak zorunda kaldığını söylüyor. Devran, “İnsanlar sanmasın ki kadınlar soğuk havada, sabaha kadar isteyerek caddelerde bekliyorlar. Kim bilir ne dertleri var? Faturasını mı yatıramadı? Ev kirasını mı ödeyemedi? Ailelerden zaten maddi manevi bir destek görmüyorlar. Hiçbirimiz kaderimizi elimize alıp okuyamadık” diyor.

Devran, ne yaşarsa yaşasın farklı bir yaşam özleminden hiç vazgeçmemiş. Para biriktirmiş. En çok da insanlardan saygı görmeyi hayal ettiğini söylüyor. Kuaför açmasının nedenini ise şöyle anlatıyor: “Başımız yerde dolaşıyoruz. Rahat olabileceğimiz mekân sayısı sınırlı. Arkadaşlarımız rahatça girip çıkabilsinler istiyorum.”

‘Saygı görmek için’

İki hafta önce açılan Studio- 4’te, toplam 6 kişiler. Devran, ilk günün heyecanını şöyle anlatıyor: “İlk kez saygı gördüğümü hissettim. Gece yarısından önce caddeye çıkmak farklı bir şeymiş. Bizler neden aşağılanmayacak hayatlar yaşamayalım?”

Devran, ölümle yaşam arasında gidip gelen bir hayatı geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor. Hedefi, başka şubeler açarak, seks işçisi arkadaşlarını o hayattan kurtarmak. Trans kadınlara da bir tavsiyesi var: “Paranızı tutup iş kurmaya çalışın. Böylece hem kendinizi hem de arkadaşlarınızı kurtarma şansınız oluyor.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr