Rusya’nın en prestijli eğitim kurumlarından St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nin 1822 yılında Osmanlıca dil kursu olarak başlayıp, 1835’te bölüme dönüşen ve 182 yıllık geçmişi bulunan Türkoloji Bölümü, önceki gün Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’a şeref doktorası verdi. Üniversitede düzenlenen törenle fahri doktora diplomasını alan Pamuk’a ayrıca St. Petersburg’un ünlü Neva Nehri manzarasını gösteren bir tablo armağan edildi.

‘Susmak istemiyorum’

Sputnik’in haberine göre, törende konuşma yapan Orhan Pamuk, fahri doktoranın kişiye hiçbir sorumluluk vermiyor olmasına rağmen davet edildiği takdirde üniversitede memnuniyetle ders verebileceğini söyledi.

Pamuk, konuşmasında siyaset konuşmamanın mümkün olmadığını belirterek, “Günümüzde gazeteler kapatılıyor, siyasi baskı çok yoğun. Susmak istemiyorum. Sorun da birilerinin İslamlaştırılması değil, birilerinin olmaması. Sorun özgür olamamak” ifadelerini kullandı. Moskova ile Ankara arasındaki gerginliğin giderilmesine de değinen Pamuk, “Türkiye ve Rusya tarihte çok fazla savaştı. İki ülke arasında anlaşmazlıkların çözülüp dostluğun, anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerinin inşa edilmesi çok güzel” dedi.

‘Radikalliğe gömülen modern Türkiye’

Tören öncesinde ise Pamuk, “en sevdiğim yazar” dediği Rus yazar Fyodor Dostoyevski hakkında bir seminer verdi. Seminerde, Dostoyevski’nin “Ecinniler” romanını gençliğinde okuduğunda, olayların kendisine 19. yüzyıl Rusyası’nda değil de “radikalliğe gömülen modern Türkiye’de” geçiyor gibi geldiğini söyledi. Pamuk ayrıca Dostoyevski’yle beraber, Lev Tolstoy ve Anton Çehov’un da dünyanın en iyi yazarları olduğunu belirtti.

“Kafamda bir Tuhaflık Var” romanıyla “Yabancı Edebiyat” dalında Yasnaya Polyana Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Pamuk, ödülünü almak üzere Moskova’ya geçecek. Yazar daha sonra İngiliz belgesel yönetmeni Grant Gee’nin, “Masumiyet Müzesi” romanı ve yazarın dünyası hakkında çektiği “Hatıraların Masumiyeti” adlı filminin Moskova’daki gösterimine katılacak. Moskova ve St. Petersburg’da çeşitli imza etkinlikleri ve konferanslarla Rusya’daki okurlarıyla da buluşacak Orhan Pamuk, Rus televizyon kanallarında kültür ve edebiyat programlarına da katılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr