İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi araştırma görevlisi Emrah Şimşek, 2010 yılında Türkiye sularında 500 bin ton avlanan bu balıkların 5 yıl sonrasında 166 tona düşmesinin, türün geleceğinin korunması için önemli olduğunu kaydetti.

Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) 'Kırmızı' listesinde (nesli tehlike altında) bulunmakta olan Orfoz ile Lagos balıkları ile ilgili yasak, 13.08.2016 tarihli 29800 Sayılı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu yasak 1 Eylül 2016'dan başlayıp 31 Ağustos 2020'ye kadar sürecek. Bu yasağa uymayanlara 1113 TL para cezası kesilecek. Bir satış yerinde, lokantada ya da teknede 10 balık yakalanırsa belirtilen cezanın 10 katı ceza ödenme durumunda kalınabilecek.

BALIKÇILARDAN DESTEK İSTENDİ
Yılın iki ayı bu balıkları avlayarak geçimini sağlayan bölgede yaklaşık 250 balıkçı bulunduğunu belirten İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi araştırma görevlisi Emrah Şimşek, "Elbette bu yasak türlerin yok olmayla karşı karşıya olması sebebiyle anlamlı ve yerinde düzenlemedir. Ancak bölgemizde ticari artisanal olarak paraketa avcılığı yapan tahminen 250 civarında tekne sahibi ve balıkçı mağdur olacaktır. Bu kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için sosyal devlet ilkeleri doğrultusunda desteklemeler gereklidir" dedi.

AĞA TAKILIRSA TEKRAR SUYA BIRAKILACAK
Avlanması yasak balıkların balıkçıların istemeden ağlarına takılması durumunda tekrar yaşam alanlarına bırakılmaları gerektiği, yaşayıp yaşayamayacaklarını laboratuvar ortamında araştırdıklarını söyleyen Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Şimdi Lagos ve Orfoz balığını yakalayanlar yasal düzenlemeden dolayı tekrar denize bırakmak zorunda. Bunun için Üniversite olarak bir araştırma yaptık. Bu balığının tekrar denize bırakıldığında amacımız yaşatabilmek. Bu türlerin su yüzeyine geldiklerinde durumları barotravma halde olurlar. Barotravma halindeki bir balıkta gözler dışarı çıkar, karın bölgesi şişer ve normal yüzme davranışını gösterememekte ve suya dalamamaktadır. Uzun süre su yüzeyinde hareketi kısıtlı olarak kalmaktadır. Bu yüzden balıkçılar istemeyerek de olsa avlayacağı bu türleri denize tekrar bırakmayı lüzumsuz görmektedirler. Bizde nasıl bırakılmalı çalışmasını basınç tanklarında yürüttük. Atmosfer basıncından yaşam alanındaki basınca indirgeyerek basınç tedavisi uyguladık. Yaptığımız çalışmalarda %80 başarı elde ettik. Uluslararası çalışmalara baktığımızda bırakma kurşunu ve bırakma sepetleri kullanılarak tekrar salıveriliyor."

Şimşek, avlanması, satılması ve nakledilmesi yasak olan Lagos ile Orfoz balıkların bölgede altı türü bulunduğunu, yavaş büyüyen geç olgunluğa ulaşan bir balık olduğuna da dikkat çekerek, "İskenderun körfezi denince ilk akla gelen balıktır ve çok lezzetli" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr