Sarraf ile birlikte 4 eski bakan hakkında 17 Aralık iddialarına ilişkin oluşturulan Meclis araştırma komisyonunda görev yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “Herhalde Zencani 'Ben kararı tanımıyorum, saygı duymuyorum' demiştir. Onlar idam veriyor, biz ödül” diye konuştu.

İran, devleti dolandırmaktan yargıladığı Babek Zencani'ye idam kararı verirken, “Zencani'nin Türkiye şubesi Rıza Sarraf”, mahkemeye çıkmak bir yana “ihracat şampiyonu” unvanıyla dolaşıyor. Sarraf ve 4 eski bakan hakkında 17 Aralık iddialarını soruşturmak üzere oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda görev yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “Zencani, Sarraf'ın patronudur. Bizim de bu konuyu hukuk çerçevesinde soruşturup sonuca ulaştırmamız gerekiyor. Ama onun yerine, ceza yemesi muhtemel kişiyi ihracat şampiyonu diye ödüllendiriyoruz” dedi.

İran'ın Babek Zencani kararı sonrası konuşan Aksünger, “Herhalde Babek Zencani 'Ben kararı tanımıyorum, saygı duymuyorum' demiştir. İran'dan aldığımız bilgiler, edindiğimiz izlenim, zaten bu yönde karar çıkacağını gösteriyordu. Bunu da yaklaşık 2 yıl önce 'İran Zencani'yi meydanda vinçle asacak' diye açıklamıştım. Oysa bizde mahkeme kurulmaya bile tenezzül edilmedi. Yalnızca Meclis komisyonunda dinlediklerimiz bile davanın açılıp yargılamanın yapılması için yeterliydi. O süreci birebir yaşan bir insan olarak, hukuki anlamda yeteri kadar takip yapıldığına, ifade, delil toplandığına kanaat getirmiştim. Sarraf ve ekibi, bu ülkedeki tüm kanunları yerlebir etmişlerdir. Ancak süreç öyle devşirildi ki, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, dosyaların içini boşaltarak takipsizlik kararı verdi. Hayali ihracatçılar, kaçakçılar, İran'ın parası, rüşvetler... Buna bulaşan siyasiler de işin içinde olduğu için dosya sümenaltı edildi” dedi.

İPİN UCUNDA 17 ARALIK VAR

ULUSLARARASI SIKINTI

Mahkeme sürecinden kaçırılmaya çalışılan 17 Aralık dosyası, İran'ın kararı sonrası uluslararası platform üzerinden yeniden Türkiye'nin karşısına çıkabilir. Zencani'yi “yeryüzünde fesat çıkarmak” suçundan idama mahkum eden İran'ın, mahkemece gaspedildiğini belirlediği parasının peşine düşeceğini belirten Aksünger, “Zencani, Sarraf'ın patronudur. İran, şimdi gaspedilen parasının peşine düştüğünde uluslararası hukuku işletecektir. Zaten Amerika da Zencani'yi kara listeye almıştı. Şimdi İran, bunu uluslararası davaya döndürdüğünde işin ucu Türkiye'ye dokunacaktır. Çünkü bu ipin ucunda 17 Aralık var. İran, Anayasamızın 90. maddesinin işletilmesini isteyecektir. Gelecekte sıkıntı yaşamak istemiyorsak, yargılamayı şimdi yapmamız gerekir” diye konuştu.

Babek Zencani, Türkiye'ye geldiğinde Sarraf'la beraber sohbetleri görülecektir. İran Babek Zencani'ye dedi ki 'Sen İran'ın parasını yedin'... İdamı doğru bulmuyoruz. Ama suçlu buldu. 2 sene önce İran'dan aldığımız bilgiler dahilinde işin bu noktaya geleceğiini söylemiştim. Meydanda vinçle asacak' demiştim. Bu suçun katiLiği vardı. Vatanın parasını yedi, ihanet etti. Belki İran kendine göre doğrusunu yapıyordu. Petrol ve doğalgaz verdiği yerlerden para alamıyordu.

Zencani aslında Rıza Sarraf'ın patronudur. Bu bir mesajdır. Davutoğlu'nun resmi ziyaret yapıp ilişkileri geliştirmek üzere İran'la mutabık oldukları gün idam kararı verilmesi ilginçtir. İran kendi parasını kaybolduğunu söylüyorsa işin ucu yeniden 17 Aralık'a gelir.

Bizde dava bile görülmedi. Davayı görmeye bile tenezzül etmedik. Mahkeme kurulmadı ki. 17 Aralık'ın tamamı savcılık aşamasında kaldı. Meclis'te bile 4 bakan hakkında soruşturma

İran, bunu yürüttü ve kendine göre bir müeyyide koydu.

Bizim de bu konuyu alıp aydınlığa kavuşturmamız gerekiyor. Ama cezayı yeme ihtimali olan kişileri ödüllendiriyoruz.

Amerika da ZencaniD'yi kara listeye almıştı. İran bunu Uluslar arası davaya döndürebilir. Ucu Türkiye'ye dokunabilir ve daha vahim bir sıkıntı yaşanabilir. Gelecekte bir sıkıntı yaşamak istemiyorsak,

Yarın öbür gün tüm Uluslar arası anlaşmalar gereği Anayasamızın 90. maddesini işletecektir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr