Kablosunu kestikleri kamera, polis Sezgin Korkmaz’ın GBT sorgulamasını araştırdığı anı çekiyor.

Okmeydanı Cemevi’nde 22 Mayıs 2014’te bir cenaze törenine katılmak üzere beklerken polis Sezgin Korkmaz’ın silahıyla öldürdüğü Uğur Kurt’un (30) öldürüldüğü güne ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Cemal Kamacı Spor Kompleksi bahçesinde fail Korkmaz’ın da katıldığı olay yeri inceleme görüntülerinde Kurt için sabıka taraması yapılıyor. Emniyet daha önce olay anını çeken kamerayı kablosunu keserek Adli Tıp Kurumu’na göndermiş, inceleme yapılamamıştı.

Hastaneye gitmemiş

Okmeydanı’ndaki cemevinde katıldığı cenaze sırasında Terörle mücadele polisi Sezgin Korkmaz’ın açtığı ateşle öldürülen Uğur Kurt dosyasında Korkmaz savcılıktaki ifadesinde, olaydan sonra hastaneye giderek rapor aldığını söylemişti. Ancak olaydan hemen sonra Okmeydanı’ndaki Cemal Kamacı Spor Kompleksi otoparkında yapılan olay yeri incelemesine katıldığı ortaya çıkmıştı.

Akrep diye tabir edilen zırhlı aracın kamerasına yansıyan görüntülerde ses sorunu olduğundan görüntülerde konuşulanlar duyulamamıştı. Olay yeri incelemesini çeken diğer kamera görüntülerinde ise polislerin “hummalı” bir çalışmayla Kurt hakkında GBT yaptıkları ortaya çıktı.

‘Şahsın kaydını sorgula’

Kayıtta, TEM polisleri olaya ilişkin kamera görüntülerini inceliyor. Görüntülerde gri ceketli, beyaz gömlekli polis Nebi isimli bir polise hitaben “Şahsın kaydını sorgula hemen” diyor. Uğur Kurt’a ait olan kimlik numarasını Nebi isimli polise yazdırıyor. Olayın oluş saatinin sorulduğu görüntülerde, kamera kayıt cihazının saatiyle ilgili bir problem olduğunu konuşuyorlar. Olayın oluş saatinin sorulduğu kayıtta, fail Korkmaz, “11.37 ya da 38 suları” olarak veriyor.

Kâğıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün Kurt’un öldürülmesini net şekilde gören zırhlı aracın kamerasının kablolarını kestiği ortaya çıkmıştı. Görüntülerin incelemesini yapmak üzere çalışma yapan Adli Tıp Kurumu (ATK) ise kabloların kameranın çıkış noktasına çok yakın yerden kesildiği için inceleme yapamamış, hazırladığı raporda, kameranın bağlantı kablosunun kameranın altındaki çıkış noktasına çok yakın bir yerden kesildiğini belirtmişti.

Suçlu algısı...

Kurt ailesi avukatlarından Aslı Kazan, “Bu durum, Kağıthane Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği görüntülerin kasıtlı olarak bozulduğuna ilişkin şüphelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha kanıtlıyor. Emniyetin cinayeti aydınlatmaya yönelik bir inceleme yapması gerekirken, fail polis olduğunda tam tersi bir yol izleniyor, öldürülen kişinin kimlik numarasını sorgulatmak suretiyle suçlu algısı yaratmak için GBT sorgulaması yapılıyor. Bu cinayeti karartma yolları arayışına girdiğini gözler önüne seriyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr