YEŞİLÇAM'ın efsane oyuncusu Tarık Akan için, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunda tören düzenlendi. Muhsin Ertuğrul sahnesi bu kez yaşamını yitiren Tarık Akan'a son görevini yapmak isteyenlerle doldu taştı. Salona sığmayan kalabalık nedeniyle izdiham oluşurken, çok sayıda kişi dışarıda kaldı. Kalabalık nedeniyle vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi. Çocukların ezilmemesi için dikkatli olunması konusunda uyarılar yapıldı.



FAZIL SAY BESTELERİ İLE UĞURLANDI

Muhsin Ertuğrul sahnesine Tarık Akan’ın naaşı getirilmezken, sahnede dev Tarık Akan posteri açıldı. Fazıl Say’ın bestelediği eserlerin çalındığı anmada, Cemal Süreya’nın ‘Bahar mezarına gömsünler sizi, Yapraklar gibi buluştunuzdu” dizelerinin yer aldığı “Dört Mevsim” şiiri de yer aldı. Tarık Akan’a veda edenler arasında DİSK işçileri de vardı, işçiler ‘yoldaşımız’ yazılı pankart açtı.

YEŞİLÇAM CENAZEDE BULUŞTU

Yeşilçam’ın ünlü yüzleri de Tarık Akan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın’ın sunduğu anma programı Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ‘Tarık İçin’ isimli belgesel ile başladı. Belgeselde Tarık Akan’ın, Yılmaz Güney’le tanışmalarını anlatan bölümde salondan alkışlar yükseldi.



KIZI ÖZLEM ÜREGÜL: TARIK AKAN’I HER YÖREDEN İNSAN SEVDİ



Belgesel gösteriminin ardından Tarık Akan’ı anma konuşmaları yapıldı. Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül, babasına duyduğu sevgiyi şu sözlerle dile getirdi: “Onca belgesel, film ve şöhretin arasında bizi aksatmadan, tüm sevgisiyle ilgilendi. Biz üç kardeşiz, hepimizi ayrı ayrı çok sevdi. Her zaman bize eşit davrandı. Babamın en değer verdiği şey kardeşler arası eşitlikti. Bize eşitlik duygusunun ailede başladığını öğretti. Türkiye olarak büyük kocaman bir aileyiz, hepimiz sevgide birleşiyoruz. Her yöreden insan sevdi Tarık Akan’ı. Babam attığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bunları yaparken sizlerin sevgisinin her zaman yanında olduğunu bildiğini bilmenizi isterim. Biz babamı kaybetmedik, Türkiye Tarık Akan’ı kazandı.”



Türkiye Tarık Akan'ı uğurluyor-FOTOĞRAFLAR 

RUTKAY AZİZ: ÜÇ ŞEYE TOZ KONDURMAZDI

Tarık Akan’la anılarını anlatan dostları gözyaşlarını tutamadı. Sanatçı Rutkay Aziz 1967 yılında tanıştığı Tarık Akan’la dostluklarını “Tarık Türkiye’nin Tarık Akan’ı. Ama benim Bakırköylü, devrimci, canım ciğerim arkadaşım. Onun veda edişiyle bizden de bir parça gidiyor” sözleriyle anlattı. Rutkay Aziz konuşmasına şöyle devam etti: “Hep emeğin yanında yer aldık. Onurlu, gururlu, kavgacı bir adamdı. 3 şeye toz kondurmazdı: Mustafa Kemal Atatürk, Nazım Hikmet ve İlhan Selçuk. Tarık Akan sadece filmleri ile değil, 25 yıldır yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte aydınlık Türkiye’ye doğru koşuyor. Dünyanın bütün ışıkları onun yakışıklı yüzünde yansıyacak”.

Şair Ataol Behramoğlu, Akan’ın 52 yıllık arkadaşı Zeki İrfanoğlu da Tarık Akan’ı anlatan konuşmalar yaptı.



SALONDA ‘YİĞİDİM ASLANIM BURADA YATIYOR’ YANKILANDI

Fazıl Say’ın piyano ile eşik ettiği anma töreninde tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Nazım Hikmet şiirleri okudu. Nazım Hikmet Korosu’nun şarkılar seslendirdiği törende Güvenç Dağüstün, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Mazlum Çimen, Melike Demirağ, Cahit Berkay, Hüseyin Turan gibi isimlerin de katılımıyla “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” şarkısı seslendirildi. Şarkıya tüm salon alkışları ile eşlik etti. Kuruluculuğun yaptığı Özel Taş İlköğretim Okulu öğrencileri de Tarık Akan’ı şarkılarla uğurladı. Okul yıllar önce Tarık Akan’ın da eğitim gördüğü Taş Mektep’ti.



10. CUMHURBAŞKANI AHMET NECDET SEZER DE SALONDA

Tarık Akan için düzenlenen törene 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katıldı. Alkışlarla karşılanan Ahmet Necdet Sezer sahneden törene katılan vatandaşları selamladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da törende yer aldı. Törene DİSK başkanı Kani Beko da katıldı.


Tarık Akan’ın cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Bakırköy’deki Zuhuratbaba Mezarlığı’na defnedilecek.

TARIK AKAN'IN CENAZESİ TEŞVİKİYE CAMİİ'NDE - VİDEO

Tarık Akan, tören sonrasında Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından, yaşamının büyük bölümünü geçirdiği Bakırköy’deki Zuhuratbaba Mezarlığı’ndan son yolculuğuna uğurlanacak.

Emel Sayın'dan Tarık Akan'a duygusal veda... Gözyaşlarını tutamadı

Bir neslin aşkıydı... İşte 'Yeşilçam'ın politik yakışıklısı' Tarık Akan'dan fotoğraflar

Tarık Akan'ın hayatı katıldığı yarışmayla değişmişti

İşte Tarık Akan'ın Türk sinemasına damga vuran filmleri

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr