ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyon temsilcisi Brett McGurk’ün Kobane’yi ziyaretinde zamanlamaya dikkat çekti. Ziyaretin Kobane’deki operasyonların yıldönümü vesilesiyle gerçekleştiğini belirten sözcü John Kirby, “McGurk ziyaretin şu anda yapılması gerektiğine inanıyordu. Irak ve Suriye’de karada gelişmeler var ve ayrıca Cenevre’deki diplomatik görüşmelerden dolayı siyasal gelişmeler yaşanıyor” dedi.

Kirby ayrıca bir soru üzerine ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken’ın PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’le telefonda konuştuğunu söylese de fazla detay vermedi. Kirby, görüşmenin “siyasal çözüm arayışlarının ilerlemesinin önemi bağlamında” gerçekleştiğini kaydetti.

Washington Post gazetesine konuşan McGurk ise kentte tam bir yıkımla karşılaştığını, hâlâ enkaz altından IŞİD militanlarının cesetlerinin çıkarıldığını söyledi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yetkililerin yanı sıra Fransız ve İngiliz yetkililerin eşliğinde, ABD’nin Kürtlere ağır silah ve mühimmat indirdiği bölgeyi gördüklerini belirtti. “Savaşın sınadığı, farklı etnik kökenlerden gelen IŞİD karşıtı savaşçılarla” konuştuğunu aktaran McGurk, “Kendi gözlerimizle görmemiz ve sahadakilerle konuşmamız önemliydi” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr