Moskova ile Washington arasında Suriye’deki baş anlaşmazlık olan ABD’nin Nusra’yı hedef almama politikasını Başkan Barack Obama’nın değiştirdiği ileri sürüldü. Washington Post, Esad hükümetiyle savaşın başını çeken ve uzun süredir ABD tarafından görmezden gelinen Nusra’nın liderlerinin bulunup öldürülmesi için Obama’nın birkaç ay önce Pentagon’a emir verdiğini yazdı. Haberin Esad ve Rusya ile işbirliğini savunan Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından duyulması dikkat çekti. Gazeteye göre Obama’nın verdiği emir, Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı’na (JSOC) Nusra liderliğinin peşine düşmesi için daha geniş yetki ve ilave istihbarat toplama kaynakları sağlıyor. “Terör” listesinden çıkma çabası kapsamında 28 Temmuz’da Kaide’den ayrılıp adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştirmiş Nusra’ya yönelik istihbarat faaliyetleri ile insansız hava araçlarıyla saldırılar artırılacak.

Rusya ile işbirliği sinyali

Obama’nın Avrupa’ya yönelik Kaide saldırıları için Nusra’nın kontrolündeki bölgelerin üsse dönüştürüldüğünden endişelendiğini aktaran gazete, Trump’ın da Nusra’yla savaşı muhtemelen Rusya ile doğrudan işbirliği halinde daha da tırmandıracağını belirtti. Başta Savunma Bakanı Ash Carter ve Pentagon’un üst düzeyinin, IŞİD’le savaşta kullanılan kaynakları Nusra’ya kaydırmak istemediği vurgulandı. Obama’nın ise Pakistan ve Afganistan’daki Kaide liderlerinin bugüne değinki en büyük üslenmelerini Nusra’nın kontrolündeki Suriye’nin kuzeybatısında (İdlib) gerçekleştirdiği ve IŞİD’in kaybettiği bölgeleri Nusra’nın doldurabileceğine dair aylardır uyarı raporları almasına karşın Pentagon ve istihbarat servislerinin Nusra liderlerini öldürme çabasına girmemesine giderek daha çok sinirlendiği aktarıldı. Yeni emirle JSOC’un insansız uçakları İdlib’de operasyonlarını eylülden beri artırdı ve ekimde Mısırlı Ebu Ferec Masri, kasımda Türkiyeli Haydar Kırkan dahil Nusra’nın bir dizi en üst düzey lideri öldürüldü. Moskova’nın Washington’dan talebi, “ılımlı” addettiği silahlı grupların Nusra’dan ayrılmalarını ve böylece Nusra’nın tek başına kalması sonucunda Halep’ten çıkmasını sağlamasıydı. Obama yönetiminden yetkililer, Nusra liderliğini hedef alarak, CIA’nın eğittikleri dahil “ılımlı” gruplara “Nusra ile aranıza mesafe koyun” mesajı gönderdiklerini söyledi. Post’a göre Obama’nın kararına karşı çıkan ABD’li yetkililer Nusra’yı zayıflatarak Esad’a hizmet ettiklerini, destek veren ABD’li yetkililer ise “şeytanla anlaşmaya” devam edemeyeceklerini savundu. Üst düzey bir yetkili “Obama eğer bir gün Esad düşerse Suriye’nin Nusra’ya miras kalmasını istemiyor. Bu geçerli bir muhalefet değil, Kaide’nin ta kendisi” dedi. Haberi, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov “Doğruysa memnuniyet verici” diye karşıladI.

Trump faktörü

Reuters’in haber analizinde ise, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin Suriye’de gelişmeleri derhal değiştirdiği belirtildi. Esad’ı destekleyen askeri koalisyondan üst düzey bir yetkili, Trump’ın yeni bir faktör olduğunu ve onun getirecekleri üzerinden Rusya Devlet Başkanı Putin’in Suriye’ye farklı yaklaşım geliştireceğini söyledi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr