ABD Başkanı Barack Obama, koltuğu devretmesine 40 gün kala Suriye ile ilgili tartışmalı bir karar aldı. Obama, önceki gün ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları için talimat yayımlayıp Suriye’de ABD’nin müttefiki olan yabancılar dahil silahlı güçlere silah yardımıyla ilgili kısıtlamaları kaldırdı. Bununla yüksek teknolojik silahları YPG’nin de bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) mi yoksa Körfez ile Ankara’nın desteklediği cihatçılara mı vereceğine dair rivayet muhtelif. Cihatçılar, Suriye ve Rusya savaş uçaklarını vurabilmek için MANPAD denilen taşınan ve omuzdan ateşlenen uçaksavar füzelerini uzun zamandır talep ediyor. 

Rapor sunulacak

Talimatta Silah İhracatını Kontrol Yasası’ndaki kısıtlamaları kaldırarak ABD Özel Operasyonlar Kuvvetleri’nin Suriye’de terörle mücadelesini desteklemekten söz ediliyor. Bu kapsamda Suriye’de terörle mücadele için ABD’nin askeri operasyonlarına yardım eden, destek veren bireyler, gruplar, düzensiz güçler ve yabancı güçlere yönelik askeri yardım kısıtlamalarını kaldırıyor. Bunun ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları için yaşamsal önemde olduğunu savunuyor. Dışişleri’ni silah ihracatı önerileriyle ilgili 15 gün içinde Kongre’ye rapor sunmakla görevlendiriyor. Obama aynı yasayla ilgili benzer bir talimatı Doğu Guta’daki kimyasal saldırının ardından Eylül 2013’te vermiş ve Suriye muhalefetinin güvenlik taramasından geçirilmiş olanları içinden seçilenlerine doğrudan Amerikan silah sevkiyatının yolunu açmıştı. 2014’ten beri de 500 milyon dolar bütçe ayrılan eğitdonat programını yürürlüğe soktu. Ancak bu silahların çoğunun Nusra ve IŞİD’in eline geçtiği belgelendi. 

MANPAD onayı

Obama’nın silah yardımı kısıtlamalarını kaldırmasına koşut, Savunma Bakanlığı’nın 619 milyar dolarlık 2017 bütçe tasarısı Temsilciler Meclisi’nin ardından dün Senato’da da kabul edil
di. Russia Today’e göre bütçeye son anda “Suriye’de güvenlik taramasından geçirilmiş isyancılara belli koşullara bağlı olmak kaydıyla MANPAD verilmesini” içeren bir madde eklendi. Konuya ilişkin Kongre’ye bilgilendirme sunacak.

Kremlin: Dünyaya tehdit

Aynı zamanda bu kararlar, SDG’nin IŞİD’in kalesi Rakka’yı kurtarma operasyonunun ilk aşamasını tamamladığı ve ikinci aşama için hazırlıklara başladığını açıkladığı güne denk geldi. 20 Ocak’ta Obama’dan başkanlığı devralacak Donald Trump’ın bu yetkileri ne ölçüde ve nasıl kullanacağı da ayrı bir soru işareti. Trump kampanya döneminde Rusya ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliğine dair açıklamalar yaparken cihatçılara yüz vermemişti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov dün ABD’nin vereceği MANPAD’lerin teröristlerin eline geçebileceği, bunun uluslararası sözleşmelere aykırı olacağı ve bölgenin sınırlarını aşan tehditlere yol açacağı uyarısı yaptı. “Teröristler omuzdan ateşlenen füzeleri elde ederse dünyanın tüm ülkeleri tehlike altına girer” diyerek, Rus jetlerinin de riske gireceğini belirtti.

Palmira yine hedef

“Suriye’nin gelini” Palmira ise martta çıkarılan IŞİD’in yeniden menziline girdi. IŞİD, Rus güçlerinin çekildiği iddiası üzerine antik kente saldırıya geçip 4 km. yaklaştı. IŞİD’in önceki gün hükümet güçlerinin 49 mensubunu öldürdüğü iddia ediliyor.

YÜZLERCE ERKEKTEN HABER YOK...

Cihatçıların elindeki Doğu Halep’te ordunun ilerlemesiyle sivillerin tahliyesi de sürüyor. Doğunun yüzde 93’ünde ordunun kontrolü sağladığı savunuluyor. BM’den ise dün bölgedeki yüzlerce erkekten haber alınamadığı açıklaması geldi. Bu kişilerin gerek cihatçıların gerekse ordunun hedefi olabileceğine, işkenceye uğrayabileceklerine dikkat çekildi.

 

‘SDG VE ANKARA İLE GÖRÜŞÜYORUZ'

ABD’li üst düzey bir askeri yetkili, YPG’nin ana bileşeni olduğu SDG ile Türkiye arasındaki gerilimi düşürmeye yönelik görüşmelere hız verdiklerini söyledi. IŞİD’le savaşan koalisyonun Bağdat’taki sözcüsü albay John Dorrian, “Bu hafta Türkiye, SDG ve diğer koalisyon ortakları arasında bölgede gerilimi düşürmeyi teşvik edici ortak görüşmeler yapılmasını sağlıyoruz” dedi. “Bu görüşmelere katılan her tarafın diğer her şeyden üstün bir ortak çıkarı var. o da hepimizi tehdit eden bir düşman olan IŞİD’in yenilmesi” vurgusu yapan Dorrian, SDG’nin rakka’nın tecriti operasyonunda önemli mesafe kat ettiğini, artık kurtarma operasyonu için hazırlıklara hız verildiğini kaydetti. ‘Çoğu arap 1500’ü eğitildi’ rakka’nın geri alınması için 1500 SDG savaşçısının daha eğitim aldığını, eğitim sürecinden geçenlerin yüzde 90’ının arap olduğunu aktardı. AFP’ye konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili ise Tsk’nın saldıracağı kaygısıyla SDG’nin rakka’ya ilerlemeyi yavaşlattığını söyledi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr