New York Times, Türkiye'nin Kürtlerle çekişmesinin bütün bunların yanısıra ülkeyi Rusya ile doğrudan çatışmaya sokarak bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma riski de taşıdığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı içerde barış sürecine dönmeye, dışarda Suriyeli Kürtlerle çatışmaktan kaçınmaya çağırıyor.

Gazetenin başyazısını özetle şöyle:

"Sorunun büyük bir kısmı Erdoğan'ın iki Kürt grubu arasındaki önemli farkları görmeyi reddetmesinden kaynaklanıyor. PKK, hem ABD hem Türkiye tarafından terörist bir grup olarak tanımlanıyor. Buna karşılık ABD Suriyeli Kürtleri terörist olarak değil, IŞİD'le çok etkili bir şekilde mücadele eden ve önceliği Suriye'nin Kürt bölgelerini iç savaştan korumaya veren bir grup olarak görüyor ve bu gruba, istihbarat ve diğer konularda destek sağlıyor.

ANKARA BOMBASI ÜZERİNE

"Türkiye geçen hafta Ankara'da 28 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıdan Suriyeli Kürtleri sorumlu tutarak gerginliği daha da tırmandırdı. Suriyeli Kürtler olayla ilgileri olmadığını söyledi ve Amerikalı yetkililer saldırıdan PKK'dan ayrılan bir grubun sorumlu olmasını daha muhtemel buluyor. Erdoğan ise Amerikalıları, kendisiyle Suriyeli Kürtler arasında bir tercih yapmaya çağıracak kadar ileri gitti. Amerika ise böyle bir şeyi reddetti.

"ABD, Erdoğan'a çağrı yaparak, şu anda Türkiye ile Suriye arasındaki 911 km'lik sınırın büyük kısmını kontrol eden ve yakında, kalan bölümü de alarak, bütün sınır boyunu elinde tutabilecek olan Suriyeli Kürtlere saldırıları durdurmasını istedi. Amerikalı yetkililer, Türklerin, Suriye'de ABD ve Rusya'nın girişimiyle sağlanan ve bu Cumartesi günü yürürlüğe girecek olan çatışmaların durdurulması anlaşmasını kabul ettiğini söylüyorlar.
Rusya faktörü

"Washington aynı sırada Suriyeli Kürtlere de savaşın yol açtığı karmaşadan yararlanarak daha fazla toprak kazanımına yönelmemeleri çağrısı yaptı. Suriyeli Kürtlerin Türkiye sınırında henüz kontrol etmedikleri son kısmı da ele geçirmeye çalışması Erdoğan'ı kışkırtarak, daha sert askeri adımlar atmasına yol açabilir. Bir kaygı da, Kürtlerle ittifak arayışında diğer bir ülke olan Rusya'nın, böyle bir durumda Kürtler adına Türkiye'ye karşılık vermesi ihtimali. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekten de, Kasım ayında Türkiye hava sahasına giren Rus savaş uçağının vurulmasına misilleme yapmak için bahane arıyor olabilir. Erdoğan'ın ona bu fırsatı verecek bir bahane vermekten kaçınması gerekir.

"Erdoğan'ın Kürtlerle sorunu büyük ölçüde kendi yarattığı bir sorun. Aslında geçen yıl yeniden çatışmalara dönülmeden önce Türkiye'deki Kürt liderlerle barış görüşmelerinde bir ilerleme sağlamıştı. Bu süreci canlandıracak adımlar atması gerekiyor. Suriyeli Kürtlere gelince, Erdoğan, onları topa tutmayı bırakıp, Suriye'de bir süre sonra özerk bir Kürt bölgesine dönüşebilecek bir çözüm arayışı konusunda ABD ile işbirliği yapmalı. Erdoğan Irak'daki Kürtlerle işbirliği yapmanın yolunu buldu. Suriyeli Kürtlerle savaşarak Amerika ile gerginliği artırmanın mantığı yok." (Kaynak BBC)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr