2009’dan beri dönüşümlü olarak bir yıl Fransız bir yıl da frankofon bir Türk yazara verilen Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü bu yıl “Moskova Defteri” (Can Yayınları) adlı öykü kitabıyla Bahar Aslan’a sunuldu. Fransız Sarayı’nda Fransa Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Eric Soulier, Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, NDS Müdürü Yann de Lansalut, NDS Türk Müdür Başyardımıcısı Suzan Sevgi ve kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla düzenlenen törende Bahar Aslan’ın yanı sıra bu yıl “Bazen Bahar” (Sel Yayınları) adlı kitabıyla Mansiyon ödülü alan Melisa Kesmez’e de ödülü takdim edildi.

 ‘Zulme direnmek’

Törende bir konuşma yapan Eric Soulier iki ülke arasındaki kültürel işbirliğinin öneminden bahsederek başladığı ve ayrıntılı bir istatistikle bu işbirliğini örneklendirdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fransa’nın Türkiye’de yarattığı kültürel ortam içerisinde yer alan Notre dame de Sion Edebiyat Ödülü’nün kurumsal olmayan işler açısından benzersiz bir önemi ve etkisi var. Bu ödül, Türkiye’de pek de rastlanmayan bir şekilde yazarlardan, gazetecilerden ve bağımsız üniversitelerden oluşan bir jüri aracılığıyla çağdaş Fransız edebiyatının tanıtımını yapıyor.” Soulier sözlerini Albert Camus’nün 1957 Nobel Edebiyat Ödül töreninde yaptığı unutulmaz konuşmanın bir kısmını tekrarlayarak sonlandırdı: “Mesleğimizin onuru, sürdürülmesi her zaman kolay olmayan iki taahhütten kuvvet alır: Bildiklerimiz ile ilgili yalan söylemeyi reddetmek ve zulme direnmek.”

Bu yıl başkanlığını Tomris Alpay’ın üstlendiği, aralarında gazetemiz yazarı Özlem Yüzak’ın da bulunduğu seçici kurul Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu ve Mine Haksal’dan oluşuyordu. Tören jüri üyelerine ve Edebiyat Ödülü’nün Genel Sekreterliğini üstlenen Dr. Mireille Sadege’e plaket sunulmasıyla sona erdi.

 

             Kaynak: Cumhuriyet.com.tr