ABD'nin Newsweek dergisi yazarı Owen Matthews, bu hafta yayınlanan köşe yazısını Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin muhtemel etkilerine ayrırdı. "Erdoğan ve Putin... Birbirine aşık iki diktatör" başlığıyla yayınlanan yazıda, 'Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin her geçen gün biraz daha otoriterleşen Cumhurbaşkanı'nı yeniden Rusya Devlet Başkanı Putin'in kollarına ittiği' ifade edildi.

Rusya istihbaratının Türkiye hükümetine darbe girişimi konusunda önceden uyarıda bulunduğuna yönelik iddialar olduğuna, fakat söz konusu iddiaların Türkiye ve Rusya tarafından reddedildiğine dikkat çeken Owen Matthews, yazısına "Vladimir Putin'in ajanları darbe girişimi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını mı kurtardı?" sorusuyla başlıyor. Söz konusu iddiaların gerçek olup olmadığıyla ilgili çeşitli görüşler bulunduğuna dikkat çeken Matthews, 'hikayenin asıl önemi, Rusya ve Türkiye'nin stratejik ittifaklarını onarmaya başladığına işaret etmesidir' dedi.

"Putin ve Erdoğan'ın pek çok ortak özelliği var"

Newsweek dergisinde yayınlanan yazısında "Başarısız darbe girişiminin önemli sonuçlarından biri, Erdoğan'ın stratejik destek için eski müttefiki Putin'e başvurma ihtimali gibi duruyor" görüşünü dile getiren Matthews, Erdoğan ve Putin hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Putin ve Erdoğan'ın pek çok ortak özelliği bulunuyor. İki lider de bir çeşit popülist otoriterliğin öncülüğünü yapıyor ve her ikisi de ABD'ye derin bir şüpheyle yaklaşıyor. Erdoğan, darbe girişiminin ardından yaptığı ilk konuşmalardan birinde Obama'yı üstü kapalı bir biçimde darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'i korumakla suçladı."

Erdoğan'ın bu söyleminin, Putin'in ABD ile ilgili yaptığı açıklamalarla büyük benzerlik gösterdiğini vurgulayan Matthews, Putin'in 2011 yılında kendisine karşı yapılan protestoların arkasındaki isim olarak Hillary Clinton'a işaret ettiğini hatırlatıyor. 'Erdoğan ve Putin'in yönetim şekillerinin de giderek birbirine benzemeye başladığını' söyleyen Matthews, "Erdoğan, darbe girişiminden bu yana, ülkedeki muhaliflerini bastırma konusunda Putin gibi davranıyor; sadece darbeci askerlere ve generallere değil, aynı zamanda gazetecilere, akademisyenlere, öğretmenlere ve hakimlere de göz açtırmıyor."

"Darbe girişimi, Erdoğan'ın Batı'ya yönelik şüphelerini arttırdı"

Son zamanlarda özellikle Suriye'deki iç savaşla ilgili yaşanan gelişmelerin 'Erdoğan ve Putin'in aralarındaki yarım kalmış sevgiyi devam ettirmek için güçlü teşviklere sahip olduğu anlamına geldiğini' söyleyen Newsweek yazarı, yazısına şu sözlerle son veriyor:

"Erdoğan, gerçek anlamda veya siyasi olarak hayatını Rus istihbaratına borçlu olmasa bile, darbe girişimi Erdoğan'ın Batı'ya yönelik şüphelerini arttırdı, otoriter içgüdülerini güçlendirdi ve her geçen gün biraz daha siyasi ikinci kişiliğine (alter ego) benzeyen Putin'e yaklaştırdı."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr