New York'ta tutuklu bulunan işadamı Rıza Sarraf'ın dünkü kefalet duruşmasından karar çıkmadı. Duruşmanın başında karar veremediğini açıklayan mahkemenin hakimi Richard Berman, kefaletle ilgili son kararını bir hafta içerisinde vereceğini, kararını da taraflara yazılı olarak bildireceğini söyledi. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara duruşmaya katılmadı.

Sarraf'ın avukatı Benjamin Brafman'ın yaklaşık bir saat süren savunmasında, Sarraf'ın ev hapsinde silahlı kişiler tarafından korunmasına savcılardan itiraz geldi

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Bharara'nın yardımcısı Michael Lockard, Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılması halinde New York halkı için de tehlike oluşturacağını ve New Yorklular'ın Sarraf yüzünden kendilerini her an bir silahlı çatışmanın içinde bulabileceklerini öne sürdü.

Lockard, "Sarraf için planlanan silahlı güvenlik görevlileri düşüncesi New York halkı için büyük tehdit oluşturur. Nedeni, Sarraf'ın şaibeli uluslararası bağlantıları ve ciddi kaçma riski taşıması. Kaçmaya çabalayan Sarraf'ı engellemeye çalışan güvenlik görevlileri çevredeki kişilerin hayatını tehlikeye atabilir. Güvenlik görevlilerinin silahlarından çıkan mermilerle New York halkı zarar görebilir" dedi.

Lockard, Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılmasına tamamen karşı çıktıklarını belirtip, "Sürekli yalan söylüyor. Uluslararası bağlantılarını kullanarak çok rahat bir şekilde bazı ülkelere kaçmak için girişimlerde bulunabilir. Kaçarsa geri getiremeyiz" diye konuştu.

BRAFMAN: SARRAF MANHATTAN'DA EV TUTTU

Yargıç Berman da Brafman'a Sarraf'ın güvenliğinin nasıl sağlanacağını sordu.

Brafman, Sarraf'ın kirasını ödeyip Manhattan'da bir binanın 15. katında ev tuttuğunu, mahkemenin de getirebileceği ek şartlar doğrultusunda güvenliğinin en iyi şekilde sağlanacağını söyledi.

Geçmişte diğer ünlü sanıkları da savunan Brafman, diğer başka davalardan örnekler verdi ve müvekkilinin güvenliğinin eksiksiz 24 saat süreceği vaadinde bulundu.

‘GÜNDEŞ BİR KAÇAĞIN EŞİ OLARAK ANILMAK İSTEMEZ'

Brafman da duruşmada suçu şiddet olmayan müvekkilinin tutuksuz olarak yargılanması gerektiğini vurguladı.

Sarraf'ın kaçmayacağını savunan Ben Brafman, 33 yaşında olan müvekkilinin mutlu bir aile yaşantısı olduğu söyledi. Brafman, 5 yaşında bir kızı olan müvekkilinin tanınmış bir uluslararası şarkıcı olan Ebru Gündeş ile evli olduğunu, kaçak yaşayıp bu mutluluğu feda etmeyeceğini belirtti.

"Sanatçı Gündeş bir kaçağın eşi olarak anılmak istemez. Sarraf, burada yargı sürecinde kalıp aklanmak istiyor" dedi.

HUKUKÇULAR DURUŞMAYI DEĞERLENDİRDİ

Çok sayıda Türk avukatın da izlediği duruşmaya Sarraf' ın Türkiye'deki avukatı Şeyda Yıldırım da katıldı. Duruşma sonrasında Amerika'nın Sesi' ne konuşan hukukçuların ortak görüşleri de ‘Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılmaya bir adım daha yaklaştığı' yönünde oldu.

Sarraf'ın avukatı Brafman'ın çok etkileyici bir savunma yaptığını belirten hukukçular, Preet Bharara'nın duruşmaya katılması gerektiğini, iddia makamının yardımcı düzeyinde katıldığı duruşmada tecrübeli avukat Brafman'ın karşısında ezildiğini belirttiler.

Brafman da mahkeme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hakime bizim görüşlerimizi dinlediği için şükran duyuyorum. Hakimin kararını bekleyeceğiz" diye konuştu.

HAKİMDEN GÖRÜŞ İSTEYEN GAZETECİLERE TEPKİ

Yaklaşık 2.5 saat süren duruşmayı çok sayıda Türk ve ABD'li gazeteci de izledi. Gazetecilerden gelen röportaj talepleriyle ilgili bıkkınlığını dile getiren Hakim Berman, salonda bulunan gazetecilere,

"Çok sayıda gazeteci görüş almak istiyor. Görüş belirtmiyorum. Gazetecilerin hakimlerden görüş sorması ABD'de uygun karşılanan bir durum değil" diye çıkıştı.

CHP HEYETİ DURUŞMAYI İZLEDİ

CHP kefalet duruşmasını izlemesi için Ankara'dan uluslararası hukukçu Yegane Güney ile Washington'dan ABD Temsilcisi Yurter Özcan'ı görevlendirdi.
Özcan, duruşma sonrasında " CHP olarak Sarraf davasının takipçisi olacağız" dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi / Can Kamiloğlu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr