Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üniformalı teröristler Pensilvanya'nın talimatıyla şahsım ve milletime karşı ihanette bulundu" dedi. "Darbe girişimi Fethullahçı terör örgütünün sinsi yüzünü ve asıl niyetini de ifşa etmiştir" diyen Erdoğan, "Bu örgüt rahmetli Turgut Özal ve Süleyman Demirel'e de ihanet etmiştir" diye konuştu.

'FETÖ İLE İLİŞKİLERİ TESPİT EDİLİRSE ÖĞRETMENLERİ GÖNDERİRİZ'
Nazarbayev ise, "Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü içinde olmasını destekliyoruz" dedi. Kazakistan'daki FETÖ okullarının kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin soruya, Erdoğan, "Nazarbayev ‘Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır' dedi" yanıtını verdi. Bu soruya kendisinin de yanıt vermek istediğini belirten Nazarbayev, "FETÖ ile ilişkileri tespit edilirse öğretmenleri göndeririz" dedi.

Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Sayın Nazarbayev'i 4 ay geçmeden tekrardan kabul etmek milletim ve benim adıma büyük bahtiyarlıktır. Sayın Nazarbayev, hain darbe girişim sonrası Türkiye'yi ziyaret eden ilk devlet başkanıdır. Bu ziyaret Nazarbayev'in kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur.

Bugünkü görüşmede ülkelerimiz arasındaki 10 milyonluk hedefi yakalamak için ne gibi çalışmalar yapabiliriz, bu konuda çalışma fırsatımız oldu. En yakın zamanda iş adamalarımız ve bakanlarımızı Kazakistan'a göndererek adımlarımızı atmış olacağız.

Ülkemiz 15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en kanlı ihanetlerinden birine maruz kalmıştır. Üniformalı teröristler Pensilvanya'nın talimatıyla şahsım ve milletime karşı ihanette bulunmuşlardır.
Bugün gerek baş başa yaptığımız görüşmelerde ülkeler arasında işbirliğini daha da ileri taşımak 10 milyar hedefini daha da ileriye taşımak için neler yapabileceğimizi ele aldık. Bunları konuştuk. En yakın zamanda ilgili bakanlıklarımızın nezdinde iş adamlarımızın süratle Kazakistan'a göndermek suretiyle orada iş adamalarımızla ilgili bakanlıkların birlikte yapacakları toplantıyla önemli adımları atacağız.

15 Temmuz darbe girişimi ve terör örgütü FETÖ'nün büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen teröristler Pensilvanya'daki şahısın emriyle beni ve milletimi hedef alan darbe girişiminde bulunmuştur. Kamu kuruluşunda adli ve idari personel de destek vermiştir. Hamdolsun bu kalkışma milletimizin şanlı direnişiyle hükumetimizin kararlı duruşu sayesinde boşa çıkarılmıştır.

Darbe girişimi Fethullahçı terör örgütünün sinsi yüzünü ve asıl niyetini de ifşa etmiştir. Bu örgüt rahmetli Özal ve Demirel'e de ihanet etmiştir. FETÖ tüm ülkelere tehlike teşkil etmektedir. Bizim yaşadığımız acı ve ihaneti dostlarımız yaşamasın istiyoruz. Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Mücadelemiz hem yurt içi hem de yurtdışında sürecek.

NAZARBAYEV'DEN ŞANGAY MESAJI: DESTEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in konuşmalarından satır başları şöyle:

Stratejik ortak bizim için Türkiye Cumhuriyetidir. Cumhuriyetin bütünlüğünü hukuk devleti olarak kendi haklarını savunan bir yer olmasını dinliyoruz. Bu resmi ziyarette görmüş olduğumuz ilgi ve cana yakınlıktan dolayı teşekkür ediyorum. Kardeş cumhuriyetin, kardeşliği bizim için çok önemli. 15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de, bizler için de önemli bir pişmanlık olduğunu gördük. Kazak halkı adına şehit olan, yaralanan ve acı çeken herkese hem rahmetimi hem de şifalarımı dilemek istiyorum. Ben buraya Cumhurbaşkanı'nın yanında olduğumu deklare etmek için geldim.

Türkiye'nin ve Erdoğan'ın Şangay İşbirliği Teşkilatı içerisinde olmasını destekliyoruz.

‘TÜRKİYE, KAZAKİSTAN'IN EN GÜVENİLİR ORTAKLARINDAN BİRİDİR'

Bizi ilk tanıyan rahmetli Turgut Özal, "Türkiye sizi tanımaktadır" dedi. Son derece duygulanmıştım. Türkiye, Kazakistan'ın en güvenilir ortaklarından biridir. Çünkü bizler dili tarihi kültürü bir olan ülkeleriz. Bizim ilişkilerimiz yavaş yavaş ilerleyerek hak ettiği dengeye yükseldi. Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanındadır ve hep de Türkiye'yi desteklemeye devam edecektir.

Bizim ülkemizdeki Türk sermayesinin seviyesi çok iyidir. İşadamlarımız bizimle birlikte çalışmaktadır. 20 milyar dolar civarında inşaat ve mimari alanda yatırımlar yapıldı. Şu günlerde tüm dünyada kriz varken bile ilişkilerimiz son derece iyi gelişmektedir. İki ülke arasındaki yatırımların genel tutarı 800 milyon dolar civarındadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Erdoğan beyin işbirliği teşkilatının bünyesinde olmasını sonuna kadar destekliyorum. Bizler Türkiye'nin alt yapısının nasıl geliştiğini çok iyi biliyoruz. Çin'in başlattığı ve İpek Yolu güzergâhında gerçekleştirilen etkinlikler çok önemli ve bunlar Türkiye olmadan gerçekleştirilemez. Hazar Denizi boyunda 1500 km yol tamamlandı. Bakü Limanı genişletilmekte ve Bakü üzerinden yapılan birtakım projelerimiz aksamadan da ilerlemektedir.

Uluslararası güvenlik ve işbirliği çok önemli. Terörizme karşı biz birlikte çalışmak konusunda Sayın Erdoğan'la işbirliğine vardık. Askeri konularda da işbirliğimiz devam etmekte. Orta Asya ve dünyanın birçok platformundaki Türk teşkilatlarında ekonomik teşkilatlarımızdaki gelişimlerimiz için görüş alışverişi yaptık.

Türkiye'nin gücüne bakarak, emin adımlarla yürüyoruz. Türk cumhuriyetlerinin birliği ve bunlar arasındaki işbirliği çok önemlidir. Türkiye şu an bir geçiş noktasında. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlama törenlerinize kadar bizler hep yanınızda olacağız. Birçok konuda bizler meseleleri aşmaya çalıştık.

SORU CEVAP

'NAZARBAYEV, TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNİN DÜZELMESİ İÇİN ŞANGAY ZİRVESİ'NE ÖZEL TEMSİLCİMİ İSTEDİ'

Türkiye ve Rusya arasında Kazakistan büyük katkılar sağladığını biliyoruz. Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın işbirliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erdoğan: Öncelikle Başkan'a bu konuyla ilgili olarak çok teşekkür ediyorum. Rusya ile olan ilişkilerimizdeki sıkıntılı anlarda Putin ile birçok görüşme oldu ve ilişkilerin düzeltilmesi istikametinde çok katkıları oldu. Şangay Zirvesi'nde benden özel temsilcimi isteyerek bu işi barışa tekrar dönüştürülmesinde katkıları büyük oldu. Yeni bir sürecin başlaması bir milattı. Salı günü St. Petersburg'da Putin ile bir araya geleceğiz. Heyetler arası görüşmeler olacak. Şu andaki sıkıntılı dönemi geride bırakıp yeniden eski günlerimize döneceğiz. Bu konuda değerli aksakalın hatırını unutmak mümkün değil.

Yenikapı Bahçeli ve Kılıçdaroğlu da katılacak. Nasıl değerlenirsiniz?

Erdoğan: Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu'na bildiğiniz gibi daha önce yazılı olarak davetimi yapmıştım. Milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için bu buluşmayı Türkiye'nin en büyük meydanında gerçekleştirmek istedik. Gerek AK Parti, gerek CHP'nin gerek de MHP'nin genel başkanlarının orada bulunmasını çok çok önemsedim. Bunun için gerekli davetlerin yapılmasını istedim. Nihai netice olarak davetimizin tamamı bu sabah itibariyle gerçekleşmiş oldu. Şimdi Pazar günü gelecek olan tüm davetlilerimizle birlikte, 81 vilayette yine aynı şekilde toplanılacak ve ortak yayın yapılacak. Tüm Türkiye bunu izleyecek. Ordumuzun mehteri orada yerini 239 kişiyle alacak. 239 şehidimizi ifadeyle yer alacaklar. Mehterimizle birlikte inşallah bu töreni gerçekleştirmiş olacağız. Tek bayrak olarak, tek yürek olarak, tek vatan, tek devlet anlayışıyla buluşacağız.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr