Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin ‘Varşova Paktı’na adını veren Polonya başkentinde toplanan NATO zirvesinde, Rusya’ya karşı caydırıcılık ve diyaloğun iç içe geçtiği bir politika benimsendi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Polonya ve Baltık ülkelerindeki rotasyonel varlığını 2017’de ‘zinde ve çok uluslu’ 4 tabur askerle artıracağını söyledi. ABD’nin Polonya’daki ana ülke olacağını belirten Stoltenberg, Kanada’nın Letonya’da, Almanya’nın Litvanya’da ve Britanya’nın Estonya’daki taburlara liderlik edeceğini açıkladı. Türkiye, İspanya ve Romanya’daki füze savunma sistemlerinin de NATO komutası ve kontrolü altında çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

‘Tecrit edilemez’

Varşova zirvesinde alınan kararlarla ilgili Moskova’yı bilgilendireceklerini ifade eden Stoltenberg, ittifakın Rusya’yla “tecrit yerine yapıcı diyalog” hedeflediğini de belirtti. “Yeni bir Soğuk Savaş, yeni bir silahlanma yarışı ya da yeni bir karşı karşıya geliş istemiyoruz. Bir yandan caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirirken, Rusya’yla yapıcı bir diyaloğun da yollarını arıyoruz. Rusya bizim en büyük komşumuz. Rusya tecrit ve edilmemelidir” diye konuştu.

NATO’dan isminin belirtilmesini istemeyen bir kaynağa göre ise Rusya’yla ilgili nihai kararlar alınması için çarşamba günü yapılması beklenen NATORusya Konseyi toplantısı bekleniyor. Öte yandan zirveden Afganistan’a yardımlara devam kararı çıktı.

Stoltenberg, “Tüm Afganistan’da güvenlik Afgan güçlerinin sorumluluğu altında. Bu güçler Afgan halkını cesaret ve kararlılıkla savunuyorlar. Biz bu güçleri eğitmeye, tavsiyelerde bulunmaya ve yardım etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Türkiye’ye de Afganistan’daki NATO birliklerine katkısından dolayı teşekkür etti. Zirveye Finlandiya ile birlikte ‘NATO’nun yakın dostu’ sıfatıyla katılan İsveç ise NATO güçlerinin Afganistan’da hastane bombalamasını eleştirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr