NATO’nun deniz gücünden Alman, Kanada, Yunanistan ve Türkiye’ye ait 4 gemi devriye görevine başladı ancak gemilerin hareket kabiliyeti ve yetkisiyle ilgili nihai mutabakat sağlanmadı.

Keşif, gözetleme, izleme amacıyla Ege’de uluslararası sularda göreve başlayan gemilerin angajman kuralları konusunda ise görüşmeler sürüyor. NATO kaynakları, “Misyonun spesifik görevleri henüz sonuçlanmadı” dedi. Bu aşamada sadece Türk ve Yunan gemilerinin birbirlerinin karasularına girmemesinde mutabakat sağlandı. Ancak iki ülke arasındaki tartışmalı kara suları nedeniyle, Alman ve Kanada gemilerinin hangi ülkenin iddiasını temel alacağı henüz netleşmedi.

Kriz kaçınılmaz

Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır süren istikşafi görüşmelerde mutabakat sağlanamamış olmasına karşın bu defa NATO ile ihtilaflı sularda yeni bir sayfanın açıldığına dikkat çekildi. NATO’nun görevlendirilmesine yönelik kararı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun basın toplantısında öğrendiğini belirten bir yetkili, Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı’nın bu sürece dair tereddütlerinin hükümete iletildiğini söyledi. Yetkili, “Bir krizin çıkması kaçınılmaz” diyerek süreçte NATO’nun müdahalesine yönelik şüphelerini dile getirdi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr