Gazetemize yönelik operasyonun ardından destek ve dayanışma ziyaretleri artarak devam ediyor. Şişli’deki gazete binamıza gelen çok sayıda siyasetçi, sanatçı, aydın, yazar ve demokratik kitle örgütü temsilcisi “Cumhuriye’te yapılan bu operasyon demokratik, laik demokratik Cumhuriyetin temel taşları olan özgür basına karşı yapılmış faşizan bir baskıdır. Dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde özgür basın susturulamaz” dediler. CHP Milletvekili Eren Erdem: İki gün önce Hollanda’daydım. Avrupa Parlementosu Türkiye Raporotörü Kati Piri ile bir etkinlikte birlikteydik. Türkiye’nin artık basın özgürlüğü açısından çok tehlikeli bir noktaya geldiğini ifade etti. Bir anlamda basın özgürlüğüne sahip çıkalım dediği, Avrupa’daki tüm ülkelerin ortak bir deklarasyon ile tutuklu gazeteciler serbest kalana kadar müzakereleri durdurma noktasında karar almasının söz konusu olduğunu söyledi. Şu anda Avrupa’da bu tartışılıyor.  Medyada son kalemiz olan Cumhuriyet’e sonuna kadar sahip çıkacağız.

CHP Parti Meclisi Üyesi İdris Akyüz: Cumhuriyet’i terörle ilişkilendirmek  kadar alçakça bir yakıştırma olamaz. Cumhuriyet gazetesi patronun gazetesi değil, halkın gazetesidir. Halka rağmen hiçbir şey yapamazsınız. Eski CHP milletvekili Mehmet Sevigen: Bu operasyon yalnız Cumhuriyet’e yapılmadı, Türkiye’ye, özgürlüğe, demokrasiye, ekmeğe, aşa yapıldı. Buna karşın eğer sesimizi çıkarmıyorsak, çocuklarımıza, ailemize, torunlarımıza, geleceğimize sahip çıkamıyorsak neye sahip çıkacağız.

‘Geldikleri gibi gidecekler’

Sanatçı Rutkay Aziz: Suçu onlar işliyor, Cumhuriyet gazetesi değil... Cumhuriyet gazetesi ayrıca demokrasinin, laikliğin, barışın, özgürlüğün vazgeçilmez temeli ve kalesidir. Bu kaleyi kesinkes koruyacağız. Bunlar geldikleri gibi gidecekler. Akan su pislik tutmaz. CHP’li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: Birileri toplumu daha da kutuplaştırmaya çalışıyor... Türkiye’ye yakışan yapılmalıdır, özellikle ayrıştırmaya karşı direncini devam ettirmelidir.

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin menfaatine olduğunu söyleyen bir aklı başında insan varsa ben onları bir kez daha düşünmeye davet ediyorum. Savcıları, hâkimleri, siyasileri bir kez daha düşünmeye davet ediyorum. Çünkü bu hepimizin üzerindeki imajı kapkara bir leke olarak geçiyor. Kimse bu üst akıl bütün ülkemizin hepimizin kendi ayağına ateş etmesi için bizi provoke ediyor. Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu: 72 yaşındayım, benim çocukluğumda dahi Cumhuriyet vardı. Hep onu okurduk, en iyi gazete olarak bilirdik. Nasıl bu hale geldiğimizi anlamıyorum. Bunlar demokrasiye aykırı, basın özgürlüğüne aykırı.  

‘Demokrasi için ayıp’

Prof. Dr. Faruk Şen: Bu Türk demokrasi için büyük bir ayıptır. Avrupa’da dibe vuran imajımızı dibin de altına geçirmiş olaydır. Türk halkı bunu unutmayacak ve Cumhuriyet’e yapılan bu saldırıyı hepimiz lanetliyoruz. ÇYDD Bakırköy Şube Yönetim Kurulu Üyesi Candan Ay: Her zaman FETÖ’nün karşısında olan bir gazeteye böyle bir suç yüklemek çok yanlış. Nöbetteyiz. Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Sinan Kahraman: Safları sıklaştırma zamanının geldiğini hatta geçtiğini düşünüyoruz. Prof. Tahsin Yeşildere:  Cumhuriyet’i susturmak Türkiye’nin geleceğini susturmak ve karartmaktır. Direneceğiz.

İstanbul Şişli’de gazete binamızın bulunduğu sokağı barikatlarla kapatan polis, dün üzerini aratmak istemeyen ve bağıran bir kadına yardım için yanına giden CHP Bahçelievler Gençlik Kolları üyesi Umut Güney ve iki kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Üç kişi daha sonra serbest bırakıldı

 

Zalimin zulmüne boyun eğmeyiz

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) ve Alevi Vakıflar Federasyonu’ndan temsilcileri, İstanbul Şişli’de gazete binamızın önünde toplandı. ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız, “Alevi kurumları olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. ADF Genel Başkanı Rıza Eroğlu da “Zalimin zulmü
ne boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu. Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı ise “Eğer gazeteciler serbest bırakılmaz ise daha geniş ve kitlesel eylemler yapacağız” ifadelerini kullandı. Halkevleri üyesi bir grup da gazete önünde basın açıklaması yaparak dayanışma duygularını iletti. Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, “Bizler ülkenin dört bir yanında gericiliğe karşı mücadelemizi büyütmek için Cumhuriyet’in yanındayız. İlan ediyoruz bu ülke bizimdir.” CHP Edirne milletvekili Ergün Bircan da sivil polislerin gazete önündeki okurların görüntülerini çekmesine tepki göstererek, “Bu ülkede artık kimsenin korkusu yok. Korkuyu yendi bu insanlar” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr