Irak güçlerinin Musul’un içine doğru ilerlemesiyle çoluk çocuk binlerce sivil IŞİD’den kaçmak için yollara dökülüyor.

Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonuna 17 Ekim’de başlayan Irak güçleri, şehre girdiklerini dün resmen açıkladı. Musul’un girişindeki Gogceli Mahallesi’nde şiddetli çatışmalar yaşanmasının ardından terörle mücadele özel kuvvetler komutanı Tümgeneral Talib Şeghati Kenani, Gogceli’yi tümüyle kurtardıklarını ve devlet televizyonu binasını ele geçirdiklerini duyurdu.

Televizyon binasına Irak bayrağı çekilirken Kenani “Musul’un özgürleştirilmesi asıl şimdi başlıyor. Kısa bir sürede Musul’un tamamında kontrolü sağlayacağız” dedi. Ardından Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, “Musul’un doğusundaki bölgelere girdikleri” açıklamasını yaptı. Komutanlığa göre, IŞİD’den temizlenen bölgelere yerleşen 9. Zırhlı Tümen, Musul’un sol yakasındaki Cudeyda el Müfti Mahallesi’ne girdi.

Sokak sokak çatışma

Özel kuvvetlere iliştirilen BBC muhabiri, birliklerin Musul şehrinin doğu eteklerine tutunması halinde bunun Irak ve IŞİD’le savaşan ABD öncülüğündeki koalisyon için “büyük bir gün” olacağını vurguladı. Artık operasyonun şehir savaşı evresine geçildiği belirtiliyor. Sokak sokak, hatta ev ev çatışmalara geçilmesi bekleniyor. Reuters’in telefonla ulaştığı Musul sakinleri, Gogceli’ye komşu Kuds Mahallesi’nde militanların Irak güçlerini püskürtmek için sokak savaşına giriştiklerini söyledi. Kuds’tan bir kişi “Havada kurşunlar uçuşuyor ve evlerin duvarlarına isabet ediyor. Sağır edici patlamalar meydana geliyor. IŞİD militanlarını Irak güçlerine ateş açarken ve sokaklarda arabayla devriye gezerken görüyoruz. Bu bir sokak savaşı” dedi. BBC de özel kuvvetlerin IŞİD militanlarının RPG, makineli tüfek ateşi ve keskin nişancılarla sıkı direnişiyle karşılaştığını aktardı.

Haşdi Şabi Telafer’e ilerliyor

Irak ordusunun diğer birlikleri ve peşmerge ise güney ve kuzeyden ilerlerken, Haşdi Şabi yani Gönüllü Halk Güçleri denen Şii milisler batıdan Türkmen kenti Tel Afer’e ilerliyor ve IŞİD’in Suriye’ye kaçış yolunu kapatmaya çalışıyor.

İbadi meydan okudu

Cephedeki askerleri ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar İbadi, operasyonun yönetildiği güneydeki Kayyara Hava Üssü’nde bir konuşma yaptı. Hükümet güçlerinin dört koldan ilerlediğini söyleyip IŞİD’e “Sizi her yerden kuşatıyoruz. Kaçışınız yok. Ya teslim olursunuz ya da ölürsünüz” diye seslendi. İbadi, Musul’un içinde 3 bin-5 bin militan olduğunu sandıklarını belirtip “yılanın başını keseceklerini” kaydetti. Rudaw’a göre Ninova Operasyonları Komutanlığı operasyonun başından beri 2 bin IŞİD’linin öldürüldüğünü iddia etti.

Kaçış sürüyor...

Musul’da yaklaşık 1.5 milyon sivilin IŞİD’in elinden nasıl kurtulacağı meselesi hâlâ çözümsüz gözüküyor. Geçen hafta IŞİD’in binlerce sivili canlı kalkan yapmak için esir aldığını, 256 kişiyi infaz ettiğini duyuran BM, dün de IŞİD’in Şura ve Hamam el Alil’de 40 eski askeri katlettiğini, ayrıca onlarca kamyonla kentin 25 binlik nüfusunu zorla nakletmeye çalıştığını açıkladı. Koalisyonun hava saldırısına geçerek pek çok aracın bölgeyi terk etmesini engellediğini aktardı. Operasyon başladığından beri Musul’dan kaçmayı başaranların sayısı 18 bini geçti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr