AB’yle Türkiye arasındaki “kirli pazarlık” diye tanımlanan geri kabul anlaşmasının önceki gün resmen yürürlüğe girmesinin ardından, Yunan adalarında Nazi dönemini anımsatan “toplama kampları” kurulmaya başlandı. Etrafı tel örgülerle çevrili ve yoğun güvenlik önlemiyle dikkat çeken kamplarda neredeyse kuş uçurtulmuyor. Yanıbaşındaki kamplarda ise, adalara daha önce ulaşan göçmenler, gönüllülerle güle oynaya eğleniyor.

AB’yle varılan anlaşma kapsamında Türkiye, 20 Mart’tan itibaren Yunan adalarına kaçak yolla geçen göçmenleri, 4 Nisan’dan itibaren geriye almaya başlayacak. Ancak bu konuda her iki ülke tarafında da hazırlıklar yetersiz. Yunanistan’ın teknik ve idari açıdan alması gereken çok fazla yol olduğu yorumları yapılıyor. Yunan medyasında, hükümetin kaçak geçişleri engellemek için 4 bin güvenlikçi görevlendirmesine karşın, bürokrasideki sıkıntılar nedeniyle altyapının 4 Nisan’a yetişmesinin neredeyse imkânsız olduğu belirtiliyor.

Türk ekibi adalarda

Anlaşmanın teknik altyapısını Yunan meslektaşlarıyla hazırlayacak Türk heyetleri ise dün adalara ulaştı.

Yunanistan’da yayın yapan “www.iefimerida.gr” internet sitesinin haberine göre ise Leros, Midilli, Sakız, Sisam, Agathonisi, Bulamaç (Farmakonisi) ve İstanköy (Kos) adalarına son iki günde geçen mültecilerin sayısı bin 650. Buralarda da Midilli’dekini andıran toplama kampları kuruldu. Sakız’da görüştüğümüz Suriyeli Muhammed ve Nur çifti, AB-Türkiye anlaşması nedeniyle kaçakçıların fiyat kırdığını aktardı. 3 çocuğuyla Çeşme’den Sakız’a geçmeyi başardıklarını anlatan anne Nur, kaçakçılara adam başı 650’şer Avro verdiklerini söyledi.

Gri ve gökkuşağı

Midilli Adası’na, anlaşma yürürlüğe girdikten sonra geçmek isteyen toplam 800 kişinin yakalandığı belirtildi. Ağırlığını Suriyelilerin oluşturduğu göçmenler, Moria’daki geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplama kampına yerleştirildi. Etrafı yüksek duvarlarla ve tel örgülerle çevrili kampın kapasitesinin 6 bin olduğu öğrenildi. Kampa dün, Türkiye’ye geri gönderilmesi öngörülen Afgan çocuklar da getirildi. Yanıbaşındaki kampta ise geri kabul anlaşması kapsamı dışında bulunan mülteciler barınıyor. Rengârenk görüntülerin egemen olduğu kampta mülteciler, gönüllülerle birlikte voleybol oynuyor, şarkılar söylüyor. En yakın tarihte Atina, oradan da Avrupa’nın farklı noktalarına dağılmanın hayalini kuruyorlar. Midilli’de ayrıca Karatepe kampında da, Türkiye’ye iade edilmeyecek göçmenler barınıyor.

ANLAŞMA BİLE DURDURAMADI

Yunanistan’ın sığınmacı kriziyle mücadelesi birimi SOMP, AB-Türkiye anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından toplam 1.662 sığınmacının Yunan adalarına ulaştığını açıkladı. Bunların 830’unun Kos’a, 698’ininse Midilli’ye çıktığı belirtildi. SOMP sözcüsü Yorgos Kyritsis, sığınmacı akınının devam etmesinin “anlaşmanın taraflarının niyetleri hakkında soru işaretleri doğurduğunu” söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr