Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Demet Sabancı’nın üstlendiği, ONE Derneği’nin (Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği) Anadolu’nun mozaiklerini dünyaya tanıtmayı planlayan “Mozaik Yolu” projesinin bu oluşuma ait olmadığı, projenin ‘ilham babası’nın da tarihçi İlber Ortaylı olmadığı öne sürüldü. Sanat tarihçisi ve ressam Gürol Sözen, projenin esin kaynağının kendisine ait, 2011 yılında Türkçe ve İngilizce basılan “Anadolu Topraklarında Mozaik” kitabı olduğunu ve projeye dair “Mozaik Yolu” başlığı altında fikirlerinin de daha önce medyada yer aldığını söyledi.

 

‘Dergiye yazmıştım’

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri’nin destekledikleri “Mozaik Yolu” projesi; İsviçre, İngiltere, İtalya ve Amerika’daki lansmanlarla Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan Anadolu’nun mozaiklerini dünyaya tanıtacak, mozaikler için kültür turları yapılacak. Proje kapsamında 11 Şubat’ta İsviçre’nin Gstaad kentindeki toplantıda mozaikler görücüye çıkacak.

 

Sözen: ‘Yapay baba’

Gürol Sözen, 2015’te CEO dergisinde Şanlıurfa, Antakya, Gaziantep’ten başlayıp Efes ve İstanbul’a kadar uzanan, tıpkı İpek Yolu gibi bir ‘Mozaik Yolu’ başlıklı özel bir gezi programı fikrini geniş bir bölümde işlediğini söyledi.

“Bu olay tam bir kültürel komedi” diyen Sözen, projeyle ilgili şunları söyledi: “Büyük bir coşku içinde ve ‘buluş’ olarak basına tanıtılan ‘Mozaik Yolu’ projesi için çok telefon aldım. Organizasyonu yapan tüm girişimcilere teşekkür ediyorum! Bugünlerde, İsviçre’nin kayak merkezinde dünya sosyetesine tanıtılacak Mozaik Yolu’nun İsviçre’den geçtiğini bilmiyordum! Mozaik kazısı yapacak uzman arkadaşlara da İsviçre dağlarındaki yeni mozaik kazısı için bütçe ayırırlar ise sevinirim! En hoşu da Mozaik Yolu’nun bir de isim babası varmış: Prof. Dr. İlber Ortaylı arkadaşım.”

 

Ortaylı: ‘Saçmalık!’

Sözen şöyle devam etti: “Bu düzende ‘yapay baba’lar çoğalmaya başladı. Bir ricam, şık ve tozlu kütüphanelerinde 2011 yılından beri duran koskocaman ‘Anadolu Topraklarında Mozaik’ kitabım ve ardından gelen projelere de bir bakıversinler. Kültürel tarihi de kuşatan kirlilikten utanıyorum.”

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Prof. İlber Ortaylı ise iddiayı kabul etmeyerek “Antakya’dan Maraş’a Urfa’ya mozaikler üzerinden bir gezi programı oluşturduk. Ayıp, laf ola beri gele... Tarihi mi tespit etmiş, ne yapmış ki? Saçmalık!” dedi ve görüşmeyi sonlandırdı.

Talebimiz üzerine ONE Derneği’nden gelen açıklama ise şöyle: “Sayın İlber Ortaylı, kuruluşumuzdan bu yana tüm çalışmalarımıza destek veren, danışma kurulu başkanımız olarak kıymetli birikimini bizlerle paylaşan bir isimdir. Kendisinin tarih alanındaki bilgi birikimi, uzmanlığından her zaman gururla faydalanmaktayız.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr