Ankara'da düzenlenen Türkiye-AB Bakanlar Siyasi Diyalog Toplantısı'na verilen arada açıklama yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde hukukun üstünlüğü, insan hakları, ifade ve toplanma özgürlüğü, yargı bağımsızlığı meselelerine büyük önem verdiklerini söyledi.

AB Komisyonu’nun komşuluk politikaları ve üyelik müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn da Mogherini’nin bahsettiği konuların üyelik sürecinde ‘detay’ değil ‘vazgeçilmez ve temel’ konular olduğunu vurguladı. Hahn, Kürt meselesinin çözümü için yapabilecekleri katkı varsa buna hazır olduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin konuyla ilgili açıkladığı reform takvimine büyük değer verdiklerini ifade eden Mogherini, bu konudaki sorunların önümüzdeki süreçte ele alınmasını beklediklerini kaydetti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise önümüzdeki 4 yıl içinde seçim gözükmemesi sayesinde reformlar için çok önemli bir zamana sahip olduklarını dile getirdi. Bozkır, terörle mücadele eden Türkiye’nin, vatandaşların yaşam hakkına titizlikle sahip çıktığını da ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr