Fethullah Gülen cemaatiti mensuplarının kullandığı kriptolu mesajlaşma ağı 'ByLock'un şifresinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından kırılmasından sonra bu sistemi kullandığı tespit edilen 55 bin kişinin 18 milyon mesajı deşifre edildi. Mesajları incelemeye alan MİT'in, gözaltı işlemleri için emniyet birimlerine liste gönderdiği öğrenildi. Şimdiye kadar 'ByLock' mesajlaşma ağını kullanan bine yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Habertürk'ten Neşet Dişkaya'nın haberine göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun talimatı ile İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz hafta cemaat üyesi olduğu ve kriptolu mesajlaşma ağı 'ByLock' sistemini kullandığı öne sürülen adliyede görevli 83 katip ve yazıişleri müdürünü gözaltına aldı. Yine önceki gece düzenlenen operasyonda, 'ByLock' kullandığı belirtilen aralarında şube ve ilçe emniyet müdürlerinin de bulunduğu toplam 101 emniyet görevlisinin 50'si gözaltına alındı.

2013 İLE 2015 YILLARI ARASINDA KULLANDILAR

Cemaatçilerin kriptolu 'ByLock' sistemini 2013 ile 2015 yılları arasında kullandığı belirtildi. Yaklaşık 3 yıl öncesine kadar android işlemcili cep telefonlarının indirme mağazası olan Google Play ve Store'de bulunan Bylock'un daha sonra kaldırıldığı öğrenildi. Ancak örgüt tarafından bu programın daha da genişletilerek örgüt üyelerinin telefonlarına flash bellek veya bluetooth ile yüklendiği tespit edildi. 2015 sonrasında cemaatin başka bir kriptolu mesajlaşma ağı olan Eagle'yı kullanmaya başladığı belirtildi.

MİT ŞİFREYİ KIRDI 18 MİLYON MESAJI DEŞİFRE ETTİ

Cemaatin iki yıl boyunca kullandığı 'ByLock'un şifresi MİT tarafından kırıldı. Bu sistemi kullanan 55 bin kişinin yazdığı 18 milyon mesajın da deşifre edildiği öğrenildi. Deşifre edilen 18 milyon mesajın içeriğinin tek tek incelendiği bildirildi.

KRİPTOLULAR DEŞİFRE OLDU
ByLock mesajlaşma ağının şifresinin çözülmesinden sonra örgütün 'kriptolu' olan ve bugüne kadar hiç tespit edilemeyen çok sayıda üyesinin de belirlendiği öğrenildi. MİT'in mesajları incelemesinden sonra Cemaat ile bağlantılı olabilecek kişilerin listesini emniyet birimlerine gönderdiği belirtildi. Şimdiye kadar listede ismi bulunan yaklaşık bin kişinin Türkiye'nin bir çok ilinde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındığı bildirildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr