Çocuk vakfı, anayasa değişikliği konusunun çocuklara danışılmamasına ve çocukların anayasada temsilinin gündeme gelmemesine tepki gösterdi. Çocuk Vakfı’nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Çocuk Vakfı, çocuğun bütün haklarıyla görünür olacağı Anayasa için dört temel ilkeyi savunuyor: Çocuğa saygı temelinde bir anayasa. Çocuk görüşü alınarak hazırlanacak bir anayasa. Çocuğa özgü bütün hakların güvence altına alınacağı bir anayasa. Çocuğun yetişkin gibi hak sahibi ve eşit birey kabul edildiği bir anayasa.

Türkiye’de anayasada yapılacak 18 maddelik değişiklik sırasında çocukların görüşü alınmadığı gibi, bu değişiklik çocukların gündeminde yer almamıştır. Çocuklarımızın geleceğini birinci derecede ilgilendiren Anayasa konusunda 9-17 yaş grubu çocuklarımızın görüşü alınmadığı gibi, çocuk hakları gündeme gelmemiştir. Türkiye, anayasa değişikliği ve halkoylaması öncesinde çocuklarımızın özgürce görüş açıklayacağı özel ortamları hazırlayamamış ve çocukları dinlemeye de hazır duruma gelememiştir.”

Anayasada yapılacak 18 maddelik değişikliğin amacının öncelikle aile çevresi tarafından çocuklarımıza anlatılması ve ailelerin çocuklarının görüşlerini de dikkate alarak halkoylamasında karar vermesi gerektiğinin altının çizildiği açıklamanın devamı şöyle; “Evet ve Hayır’ın anlamı kavranmadıkça yapılacak tercihlerle doğmuş ve doğacak çocuklarımıza karşı sorumluluktan kurtulamayız.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr