Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yöneticiler ve yazarlar sabah saatlerinde evlerinde yapılan arama sonrasında gözaltına alınmasına bir açıklama da Mimarlar Odası'ndan geldi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

15 Temmuz 2016 darbe girişimi ardından siyasi iktidar tarafından; 21 Temmuz 2016 tarihinde ülke genelinde OHAL (Olağanüstü Hal) ilan edilmiş, 13 Ekim 2016 tarihinde OHAL üç ay süre ile uzatılmış ve çıkarılan KHK’lar (Kanun Hükmünde Kararname) aracılığı ile kamunun yeniden yapılandırılması dâhil pek çok düzenleme gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

“Darbe” gerekçe gösterilerek; yeni bir “darbe” niteliğinde, hukuka aykırı, demokrasi ve insan hak ve özgürlükleri karşıtı baskı ve şiddet uygulamaları yeni boyutlar kazanmıştır.

Son olarak; 29 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 675 ve 676 Sayılı KHK’lar ile kamu çalışanları, basın-yayın organları, savunma hakkı ve yükseköğretim kurumlarının yönetim yapıları hakkında düzenlemeler yapılmış; pek çok kamu çalışanı görevden alınmış, rektörlük seçimleri kaldırılmış, avukatların müvekkilleri ile görüşme hakları kısıtlanmış, haber ajansları, gazeteler ve dergiler kapatılmıştır. 31 Ekim 2016 tarihinde ise 1924 yılından bugüne yayın hayatına devam eden Cumhuriyet Gazetesi çalışan ve yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmıştır.

Evrensel İnsan Hakları Beyannamesinde ve Anayasada belirtildiği üzere; herkes sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama, çalışma, düşünce ve görüşlerini özgürce açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet; resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber almak ve vermek serbestliğini de kapsar. Ayrıca basın özgürlüğü yasalarımızla da koruma altına alınmıştır.

Hiçbir gerekçenin; evrensel hukuk ilkelerinin yok sayılmasını meşru hale getiremeyeceği gibi; temel insan hak ve özgürlüklerinin gasp edilmesini makul gösteremeyeceğini vurgulamaktayız.

Mimarlar Odası olarak; hukuksuz ve baskıcı, şiddete dayalı uygulamaları reddediyoruz. Yaşanmakta olan olağanüstü koşullar; güçler ayrılığı ilkesi kapsamında, laik, demokratik parlamenter sistemin etkinliğinin artırılması ile aşılabilecektir. Bunun için yargı bağımsızlığının sağlanması, üniversiteler, meslek kuruluşları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları gibi anayasal kurumların sürece dahil edilmesi şarttır. Akılcı, bilimsel ilkelere dayalı, katılımcı, politika ve uygulamaların; düşünce, ifade ve haber alma gibi temel insan hak ve özgürlüklerinin desteklenmesinin hukuk devletinin olmazsa olmaz sorumluluklarından olduğunu bir kez daha anımsatmak istiyoruz.

Değerli kamuoyumuza saygıyla duyurulur.

TMMOB Mimarlar Odası

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr