TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi MHP'li Kamil Aydın, üç devletin ortaklaştığı Moskova bildirisine, "El Nusra ve IŞİD değil yasadışı eylemde bulunan, maşalık yapan, terörist birtakım girişimlerde bulunan PYD, YPG niye yok?" sorusuyla tepki gösterdi.

Sputnik’e konuşan MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Moskova'da Rusya, Türkiye ve İran'ın katıldığı Suriye görüşmelerini ve ortak bildiriyi değerlendirdi.

Genel hatları ile bakıldığında Türkiye'nin bir dış politika yol haritası olduğunu belirten Aydın, bunun da ‘yurtta sulh cihanda sulh' olduğunu ifade etti. Aydın, "Zaman zaman bu 14 yıllık iktidarımız bundan sapmalar yaşansa da aslında dönüp dolaştığımız yer aynı yer” dedi.

Türkiye'nin Suriye politikası Moskova'da çöktü... Birinci maddeye dikkat!

‘Günübirlik başarılara aldanmamalıyız’

Üç devlet tarafından imzalanan Moskova bildirisindeki kararlara genel olarak bakıldığın ateşkesten söz edildiğini belirten Aydın, "Biz şunu diyoruz, içeride de barış, dışarıda da barış istiyoruz, istemeliyiz. Günübirlik başarılar peşinde koşup maalesef ülkeyi riske atmak, tehlikeye atmak bin yıllık devlet geleneği olan Türkiye'nin, Türk milletinin tehlikeye atılmamasına dikkat etmek lazım. Net olarak gördük" ifadelerini kullandı.

‘PYD, YPG niye yok?’

Bildirinin ateşkesi hedeflediğini ve niyetini güzel bulduğunu ifade eden Aydın, “Benim takıldığım bir şey var, MHP olarak. Sınır ötesinde gayri nizami evet Suriye devletini bir otorite kabul etmek, görüşmeleri o eksende yürütmek duruşu, söylemi yerinde bir şey. Fakat onun dışında IŞİD ve El Nusra gibi terör yapılanmalarıyla mücadele edeceğiz, çok doğru yerinde bir karar ama bir eksiği var. Biz MHP olarak orada bir soru işareti koyuyoruz. O coğrafya da sadece El Nusra ve IŞİD değil yasadışı eylemde bulunan, maşalık yapan, terörist birtakım girişimlerde bulunan PYD, YPG niye yok?” şeklinde konuştu.

‘Endeşeliyiz’

Bildiride bu durumun gözden mi kaçtığını ya da detaylarda olmasına rağmen ifade mi edilmediğini merak ettiklerini kaydeden Aydın, endişeli olduklarını söyledi.

Aydın, “Evet, bizim için, Türkiye'nin bekası için ve doğu coğrafyadaki barış için aynı şekilde kendince gecekondu bir devlet yapılanması hayali kuran maalesef NATO'da müttefikimiz olan diğer anlaşmalarla da büyük müttefikimiz olan bugüne kadar ki ABD'den de destek aldığı söylenen özellikle mühimmat noktasında destek aldığı söylenen YPG ya da PYD konusunda niye bir tanımlama yok?” dedi.

‘Kantonları birleştirmek mi istiyorlar?’

Diğer devletlerin durumunu hatırlatan Aydın “Acaba bunun arkasında Amerika var, Rusya ya da İran… Malumunuz İran, Amerika ile de flört halinde, Amerika'ya da küs değil, bir ara Amerika ile beyaz güvercin uçurdular, barış çubuğu salladılar, daha sonra Rusya ile bölgede yakınlaştılar ve Amerika ile en son uçak alım anlaşması yapıldı, çok yüksek rakamlarla ifade edilebilecek. Yani ambargo sürecinden buraya geldi İran-ABD ilişkileri. Şimdi acaba burada İran ya da Rusya, Türkiye'yi yalnızlaştırıp ikili bir proje peşindeler mi? Buradan ben huylandım biraz, MHP olarak endişelerimizi ifade etmek zorundayız. Yani El Nusra, IŞİD ile mücadele ediyoruz biz şu anda Fırat Kalkan'ı operasyonunda iki cephemiz var. Bir cephemiz IŞİD ile mücadele El Nusra ile mücadele ama diğer cephemiz de o Suriye'nin kuzeyini oldubittiye getirip, Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirip Allah korusun bir nevi Türkiye'nin önünü kapama, bahçesine bir gecekondu veya kapısının önüne yeni illegal bir gecekondu devlet oluşturma çabaları var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr