Oktay Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili verdiği hak ihlali kararına ilişkin değerlendirmesini eleştirdi.

Erdoğan'ın hem sessiz kalacağını söylediğini hem de "Mahkeme kararında direnebilirdi" dediğini ifade eden Vural "Sessiz kalacaksan sessiz kal. 'Bu karara uymuyorum' diyerek, hukuk devleti olmadığını itiraf etmiş oluyor. 'Mahkeme kararında direnebilirdi' diyerek mahkemelere talimat veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı, TBMM'de, hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağına dair yemin etti. Siz mahkeme kararına uymayacağını söylüyorsanız, o zaman kafanızda hukuk devleti diye devlet yoktur, gukuk devleti var; hukukun üstünlüğü yok, üstünlerin hukuku vardır. Bu tek adamcı, darbeci zihniyet, bizim demokratik hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkesine dayalı devlet anlayışımıza terstir. 28 Şubat'ın tipik örneğidir" dedi.

Vural konuşmasına şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı sözcüsü, bürokrat, atanmış biri. Millet tarafından seçilmiş TBMM iradesi üzerinde ahkam kesebiliyor. Meclisin iradesi üzerinde karar veriyor; seçim olmayacak, referandum yapılacak gibi. Sen kendini ne zannediyorsun, bu sarayın değil aziz Türk milletinin Meclisidir. Sayın Cumhurbaşkanı hukuka bağlı olmuyorsa o zaman balık baştan kokar. Türkiye'de kaos, anarşi, insanların hukuka kanuna karşı duruşları meşrulaşmış olur. Bu, hukuk devletini ortadan kaldırmaktır. Bu ülke fermanlarla yönetilen ülke değildir, milletin hukukuyla yönetilen ülkedir. Kurumların kararına uymaz, saygı da duymazsanız, bumerang gibi sizi de vurur, Türkiye'de tam güvensizlik, karmaşa meydana getirir. Bir Cumhurbaşkanı Sözcüsü, Meclis iradesine ipotek koyarak seçimin olmayacağını söylemesi karşısında, Meclis Başkanı da temsil ettiği TBMM'ye bu egemenliğe vurulan darbe karşısında sessiz kalmıştır. TBMM'ye, hukuk devletine sahip çıkılmamıştır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr