MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin “başkanlık” çıkışı, parti içinde de tartışılıyor. MHP kulislerinde Bahçeli’nin bu çıkışla, “AKP’yi Meclis zeminine çekmeyi hedeflediği” savunması yaplıyor. MHP’nin, başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği teklifinin Meclis’e gelmesi durumunda izleyeceği tavır konusunda son ana kadar bekleyeceği ve AKP’ye karşı “14 milletvekili kozunu oynayacağı” ve böylece referandum için gerekli olan 330 sayısının sağlanamamasını hedeflediği de dile getiriliyor. Bahçeli’nin başkanlıkla ilgili açıklama yapma kararını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesindeki “Devlet başkanları olarak konuştuk” sözlerinin de tetiklediği kaydediliyor.

MHP lideri Bahçeli, başkanlık sistemi ile ilgili açıklama yaptıktan sonra Başbakan Binali Yıldırım başkanlık sistemi ile ilgili düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis gündemine getireceğini belirtti. Bu noktada MHP’nin ne tür bir adım atacağı hâlâ merak konusuyken AKP, başkanlık sistemi konusunda “MHP’nin kendilerini destekleyeceği” hesabı yapıyor. Ancak MHP cephesine göre, AKP kanadında hâkim olan bu düşüncenin “dayanağı yok.”

Koz elde tutulacak

Genel merkez, başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaların “gizliden gizliye değil Meclis zemininde tartışılması için bu açıklamanın yapıldığına, “AKP’ye karşı MHP’nin 330 milletvekili kozunun da son ana kadar elde tutulacağına” dikkat çekiliyor. MHP kanadı ayrıca Bahçeli’nin açıklamalarından sonra “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın henüz bir açıklama yapmamış olmasını” da sıkı markaja aldı. MHP’ye göre, Yıldırım’ın açıklamalarından öte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ne söyleyeceği önemli.”

MHP, Meclis’e gelecek teklifin üzerinde “AKP’nin markaja alınabileceğini” de hesaplıyor. Bahçeli’nin bu çıkışı yapmasının en büyük nedeninin gündemin anayasa tartışmalarıyla artık meşgul edilmesinin önünü kesmek ve sistem tartışmalarına son vermek olduğu belirtiliyor. Parti kurmayları, süreçle ilgili şu görüşleri paylaşıyor: “Peşinen MHP destek verecekmiş gibi, MHP stepne olacakmış gibi bir yaklaşım var. Kartları ortaya koymuş, ifade etmiş değiliz. Nasıl bir teklif gelecek onu bir görelim. Metin ortada yok, Meclis’e gelen bir konu yok. Biz yaklaşımımızı ortaya koyduk. Sayın Türkeş’ten beri neyi savunduğumuz ortada. İktidar, her beceriksizliğini mevcut anayasaya sığınarak kurtulmak istiyor. Siyasi basiretsizliklerinden kurtulmak istiyor. Haydi, teklifini ortaya koysun da görelim.”

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr