Merkez Bankası (TCMB), Murat Çetinkaya başkanlığındaki üçüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere haziran ayında da 50 baz puanla devam etti. Yıllık enflasyonun son üç yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam etmesi, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarında acele etmeyeceği beklentisi ve hükümetin düşük faiz çağrıları ile koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirimlerine devam etmesi bekleniyordu.

TCMB politika faizi ve koridorun alt bandını sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.25 seviyelerinde sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel yüzde 9’a çekti. Böylece bu yıl üst üste yapılan dört indirimle üst bantta yapılan indirimler toplam 175 baz puana ulaşmış oldu.

İndirimler sürecek

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek, “Faiz indirimleri devam edebilir. Sadeleşme ihtiyacı devam ediyorsa, Merkez Bankası koridorun altından yukarı doğru değil ama üstünden aşağı doğru çekmeye devam edebilir” dedi.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “Fed’in faiz artırımlarını ilk açıkladığı plana uygun şekilde yapamayacağının ortaya çıkmasıyla birlikte TCMB’nin de eli rahatladı. Faiz indirimleri devam edecektir. İndirimler küresel rüzgâra göre şekillenecek” diye konuştu.

‘Sıra bankalarda’

Karar sonrası açıklama yapan iş dünyası temsilcileri bankaların da kredi faizlerini düşürmesi gerektiği görüşünde birleşti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, faizlerde indirime gidilmesine rağmen, ticari kredi faizlerindeki yüksek seyirden şikâyet etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise “Faiz indirimleri piyasaya olumlu yansıyor; kredi maliyetlerindeki azalış reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak, ekonominin canlanmasına öncülük edecek” yorumunda bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr